Buitenland

Moskou ontbiedt Amerikaanse ambassadeur na dodelijke aanval Krim

24-06-2024 13:36

Amerikaanse ambassadeur Lynne Tracy in Rusland @Natalia Kolesnikova/AFP/Getty Images

Moskou heeft de Amerikaanse ambassadeur Lynne Tracy ontboden nadat Oekraïne een dodelijke aanval zou hebben uitgevoerd op de door Rusland geannexeerde Krim. Rusland beschuldigt de Verenigde Staten van betrokkenheid en dreigt met “consequenties”.

 

Redactie, TPO, 24 juni 2024 – In de door Rusland bezette havenstad Sevastopol op de Krim, veroverd door Rusland in 2014, zijn zondag zware explosies gemeld. Russische nieuwssites delen foto’s van gewonde strandgangers, maar de echtheid ervan is niet bevestigd.

Amerikaanse ATACMS-raketten

Volgens de Russische autoriteiten is de aanval uitgevoerd met Amerikaanse ATACMS-raketten, voorzien van clustermunitie, meldt Bloomberg. De Russische informatie vermeldt dat bij de aanval vier mensen, waaronder kinderen, om het leven zijn gekomen. Ook zouden er meer dan 150 mensen gewond zijn geraakt.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat Washington evenveel verantwoordelijkheid draagt als Kiev voor deze “gruweldaad” en dat de aanval niet onbeantwoord zal blijven.

De woordvoerder van president Vladimir Poetin waarschuwt dat “de tijd zal leren” wat de gevolgen zullen zijn, verwijzend naar eerdere dreigementen van Poetin eerder deze maand.

Hij verklaarde toen dat Rusland raketten zou positioneren binnen bereik van de VS en Europa, als zij Oekraïne zouden toestaan om met westerse wapens doelen in Rusland aan te vallen.