Buitenland

Julian Assange bekent schuld en keert terug naar Australië

25-06-2024 11:17

Julian Assange. Foto @Jack Taylor/Getty Images

Wikileaks mede-oprichter Julian Assange (52) zal schuld bekennen aan het lekken van Amerikaanse nationale veiligheidsgeheimen en terugkeren naar zijn thuisland Australië. Het betreft een een deal met het ministerie van Justitie, die een einde maakt aan een bijna 15 jaar durende strijd over zijn vervolging.

 

Redactie, TPO, 25 juni 2024 – Assange zal woensdag tijdens een persoonlijke rechtszaak woensdag in Saipan, op de Amerikaanse Noordelijke Marianen, naar verwachting worden veroordeeld tot de meer dan vijf jaar, die hij al in een Britse gevangenis heeft gezeten. Hierdoor vermijdt hij een potentieel lange straf in de VS, meldt Bloomberg.

De pleidooiovereenkomst beoogt een einde te maken aan de internationale strijd om Assange te vervolgen die aan de gang is sinds gevoelige Amerikaanse militaire documenten, oorlogslogboeken en diplomatieke telegrammen publiekelijk werden gelekt in 2010 en 2011.

Ook beelden van een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad een paar jaar eerder zijn hier onderdeel van.

Gevangenisstraf van 62 maanden

“Dit is het resultaat van een mondiale campagne die zich uitstrekte van grassroots-organisatoren, persvrijheidsactivisten, wetgevers en leiders uit het hele politieke spectrum tot aan de Verenigde Naties”, aldus Wikileaks in een verklaring.

Assange zou maandagmiddag het Verenigd Koninkrijk hebben verlaten en is aan boord gegaan van een vlucht op Stansted Airport in Londen, aldus Wikileaks.

Volgens de schikking verschijnt Assange voor de Amerikaanse rechtbank voor de Noordelijke Marianen, waar hij onmiddellijk zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 62 maanden in Groot-Brittannië, voordat hij naar Australië vertrekt.

Klokkenluider Chelsea Manning

Bij een van de grootste schendingen van staatsgeheimen in de Amerikaanse geschiedenis werd Assange ervan beschuldigd de inlichtingenanalist Chelsea Manning van het leger te hebben aangemoedigd en bijgestaan ​​bij het verkrijgen van ongeveer 750.000 geheime of gevoelige documenten.

Manning werd in 2013 veroordeeld voor het lekken van geheim materiaal, maar toenmalig president Barack Obama zette in 2017 haar gevangenisstraf van 35 jaar om. Volgens Obama was de straf disproportioneel vergeleken met straffen die eerder opgelegd waren aan andere klokkenluiders.

Assange en Manning spanden onrechtmatig samen “om documenten, geschriften en aantekeningen te ontvangen en te verkrijgen die verband houden met de nationale defensie, inclusief materiaal dat tot op het geheime-niveau is geclassificeerd”, aldus een vier pagina’s tellend dossier van het ministerie van Justitie.

Ze handelden door “opzettelijk documenten met betrekking tot de nationale defensie door te geven aan personen die zonder toestemming dergelijke documenten in bezit hadden, aan personen die er geen recht op hadden”, aldus de indiening.

Maximumstraf van 175 jaar gevangenisstraf

De VS hebben Assange in 2019 onder de regering-Trump strafrechtelijk aangeklaagd voor het overtreden van de Spionage Act en probeerden hem uit te leveren vanuit Groot-Brittannië, waar hij sindsdien in de gevangenis zat, tot afgelopen maandag.

Op de aanvankelijke aanklachten – zeventien wegens spionage en één wegens computermisbruik – stond een maximumstraf van 175 jaar gevangenisstraf, als hij op alle punten schuldig werd bevonden. Straffen voor federale misdaden zijn doorgaans lager dan dat.

De arrestatie van Assange kwam nadat hij sinds 2012 in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen had gewoond, toen hij probeerde te ontsnappen aan ondervraging in een Zweedse aanrandingszaak.

Die aanklachten werden in 2017 ingetrokken, maar Assange bleef in een klein appartement in de ambassade wonen, terwijl hij de Britse politie en Amerikaanse aanklagers bleef ontwijken.

Corruptie bij de overheid en mensenrechtenschendingen

Bondgenoten van Assange vieren dinsdag de aankondiging van zijn pleidooiovereenkomst, waaronder de voormalige Australische vice-premier Barnaby Joyce. Hij stelt dat het resultaat het werk is van internationaal lobbywerk vanuit het hele politieke spectrum in Washington.

“Er zijn veel mensen die tot dit punt zijn gekomen en zeggen: ‘Genoeg is genoeg’”, aldus Joyce dinsdag tijdens een interview met de Australian Broadcasting Corp.

Zijn aanhangers betoogden dat de Amerikaanse zaak inbreuk maakte op de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijke media, terwijl nationale veiligheidsfunctionarissen stelden dat de lekken ernstige bedreigingen voor de nationale veiligheid vormden.

Assange en zijn advocaten vochten zijn uitlevering aan, met het argument dat hij geen eerlijk proces kon krijgen in de VS en mogelijk zelfs de doodstraf zou krijgen.

“WikiLeaks publiceerde baanbrekende verhalen over corruptie bij de overheid en mensenrechtenschendingen, waarbij de machtigen verantwoordelijk werden gehouden voor hun daden”, aldus de non-profit mediaorganisatie die bekend staat om het publiceren van gelekte documenten.

“Als hoofdredacteur heeft Julian zwaar betaald voor deze principes, en voor het recht van het volk om het te weten.”

‘Witte Huis niet betrokken bij pleidooiovereenkomst’

De onderhandelingen over een pleidooiovereenkomst zijn de afgelopen maanden opgelaaid, nadat president Joe Biden zei dat hij een verzoek van de Australische regering overwoog om een ​​deal te sluiten waardoor Assange naar Australië zou kunnen terugkeren.

De Australische premier Anthony Albanese pleitte sinds zijn verkiezingsoverwinning in mei 2022 voor een oplossing voor de situatie van Assange, waarbij hij herhaaldelijk zei dat de zaak “te lang had geduurd”.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zegt dat de stap nu een onafhankelijk besluit is van het ministerie van Justitie en dat er geen betrokkenheid van het Witte Huis is bij het besluit over een pleidooiovereenkomst.

De Australische regering weigert commentaar te geven en zegt dat er juridische procedures gaande zijn.