Binnenland

Diederik Samsom nieuwe voorzitter raad van commissarissen Gasunie

26-06-2024 10:08

Diederik Samson

Diederik Samsom is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Gasunie. Per 1 juli wordt hij lid van deze raad, waarna de overige leden hem als voorzitter willen kiezen.

 

Redactie, TPO, 26 juni 2024 – De minister van FinanciĆ«n, Steven van Weyenberg (D66), heeft Diederik Samsom benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Gasunie. Deze benoeming volgt op een voordracht van de Raad van Commissarissen.

Alle aandelen in N.V. Nederlandse Gasunie zijn eigendom van de Staat der Nederlanden, vertegenwoordigd door het ministerie van Financiƫn.

Volgens vicevoorzitter Tim van der Hagen is Gasunie bijzonder blij met Samsoms toetreding: “Met zijn brede kennis van de nationale en internationale energiesector en zijn uitgebreide ervaring met energie- en klimaatbeleid in Den Haag en Brussel, kan hij een belangrijke bijdrage aan de strategische ambities van Gasunie leveren, juist nu het bedrijf een sleutelrol speelt in de energietransitie”, zo valt te lezen in een persbericht van Gasunie.

‘Gasunie levert een bijdrage aan de energiezekerheid’

Samsom zelf geeft aan zeer gemotiveerd te zijn om aan de slag te gaan binnen de raad van commissarissen van Gasunie. Hij benadrukt het belang van energie-infrastructuur als fundament voor een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem:

“Door haar infrastructuur op een slimme manier te gebruiken, uit te bouwen en in te zetten voor waterstof, groen gas, warmte en CO2, levert Gasunie een bijdrage aan de energiezekerheid en het behalen van de klimaatdoelen in Nederland en Duitsland. Ik ben daarom zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan in de raad van commissarissen van Gasunie.”

Architect van het ambitieuze EU-klimaatbeleid

Eerder dit jaar stopte Samsom als rechterhand van klimaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra. Hij wordt gezien als de architect van het ambitieuze klimaatbeleid van de EU in de afgelopen jaren.

Samsom trad in 2019 aan als kabinetschef van Frans Timmermans, die destijds verantwoordelijk was voor het klimaat binnen de Europese Commissie. Na het vertrek van Timmermans bleef Samsom aan om diens opvolger Hoekstra te ondersteunen.

Met de benoeming van Samsom als voorzitter van de raad van commissarissen, versterkt Gasunie naar eigen zeggen haar strategische positie in de energietransitie.

Samsoms ervaring en expertise zullen naar verwachting een belangrijke rol spelen in het realiseren van de ambitieuze doelen van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid en klimaatbeleid.