Politiek

Groot Wassink blijft bestuurlijk contact onderhouden met beoogd minister Faber

26-06-2024 15:49

Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) @Gemeente Amsterdam

De Amsterdamse opvangwethouder Rutger Groot Wassink verklaart woensdag in de gemeenteraad dat hij toch de telefoon zal opnemen als beoogd minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber (PVV), belt. Hij stelt dat hij als enige bestuurlijk verantwoordelijk is en dat ambtenaren deze rol niet kunnen vervullen.

 

Redactie, TPO, 26 juni 2024 – “Dat heeft als consequentie dat, als ik mij als wethouder bestuurlijk zal moeten verhouden tot het kabinet, ik dat dus doe”, aldus Groot Wassink over zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid, meldt het ANP.

In een interview met het AD op dinsdag kondigde Groot Wassink aan per direct te stoppen als voorzitter en bestuurslid van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Hij zegt niet te willen samenwerken met het beoogde kabinet-Schoof, omdat de PVV een van de coalitiepartijen is.

‘Effectiever in het verdedigen van het Amsterdamse belang’

De asielcommissie van de VNG is verantwoordelijk voor het vinden van noodopvangplekken voor asielzoekers en de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Groot Wassink benadrukt nu dat hij zich wel als wethouder van Amsterdam zal blijven inzetten voor deze doelen.

“Ik denk eerlijk gezegd dat ik effectiever word in het verdedigen van het Amsterdamse belang”, aldus de wethouder na vragen van meerdere partijen in de raad, die bezorgd waren over de gevolgen van zijn besluit.