Binnenland

Raad van State: Van der Burg handelde onjuist bij afwijzen asielverzoek

26-06-2024 12:11

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

Demissionair staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD) heeft onjuist gehandeld door een asielverzoek van een Algerijn af te wijzen toen deze niet op gesprek verscheen. De Raad van State komt tot dit oordeel nadat de rechtbank in Amsterdam vorig jaar dezelfde conclusie trok.

 

Redactie, TPO, 26 juni 2024 – Deze uitspraak is een tegenvaller voor de proef van de demissionair bewindsman, die bedoeld was om de asielprocedure juist efficiënter te maken, meldt het ANP.

Normaal gesproken omvat een asielprocedure twee gesprekken met een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het eerste gesprek betreft de aanmelding en in het tweede gesprek kan de vreemdeling toelichten waarom hij of zij een asielaanvraag indient.

Het komt regelmatig voor dat asielzoekers niet op het tweede gesprek verschijnen, wat vervolgens opnieuw moet worden ingepland. Van der Burg vond dit zonde van de tijd van de betrokken medewerker en de tolk.

Proef voor efficiëntere asielprocedure stopgezet

Om deze reden begon Van der Burg in 2022 een proef in het asielzoekerscentrum in Budel. De proef hield in dat de asielaanvraag direct zou worden afgewezen als de aanvrager niet bij het tweede gesprek verscheen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt echter dat er geen wettelijke basis is voor deze werkwijze.

Deze uitspraak betekent dat Van der Burgs proef om de asielprocedure efficiënter te laten verlopen, niet doorgezet kan worden. Het experiment om aanvragen af te wijzen bij niet-verschijnen voor het tweede gesprek kan niet voortgezet worden zonder aanpassing van de wetgeving.