Binnenland

Amsterdamse gemeenteraad doneert weer 1 miljoen euro voor Gaza

27-06-2024 11:06

rode kruis
rospoint / Shutterstock.com

De Amsterdamse gemeenteraad wil opnieuw 1 miljoen euro beschikbaar stellen aan het Rode Kruis voor humanitaire hulp in Gaza. Het voorstel wordt donderdag tijdens de behandeling van de voorjaarsnota voorgelegd.

 

Redactie, TPO, 27 juni 2024 – Partijen als de Partij van de Arbeid, GroenLinks, D66, DENK, Lijst AV, Lijst Kabamba, Volt, Partij voor de Dieren en de SP steunen het voorstel.

Er moet nog over gestemd worden, maar omdat het plan door een meerderheid van de raad is ingediend, lijkt goedkeuring slechts een formaliteit, aldus AT5.

Het is de tweede keer dat de gemeenteraad voorstelt om 1 miljoen euro vrij te maken voor de humanitaire hulp van het Rode Kruis in Gaza. Vorig jaar oktober werd ook al een dergelijk bedrag beschikbaar gesteld.

De situatie in Gaza blijft zorgwekkend; bijna 2 miljoen mensen zijn op de vlucht voor geweld. Volgens VN-voedselwaakhond IPC is de dreiging van een hongersnood groot. In een dinsdag gepubliceerd rapport stelt IPC dat bijna een half miljoen Gazanen, zo’n (22 procent van de bevolking, wordt geconfronteerd met een “catastrofale voedselonzekerheid”.

‘Het leeft in de stad’

“De onrust is ook in onze stad heel duidelijk voelbaar. Het conflict in IsraĆ«l en Gaza raakt veel Amsterdammers in hun hart en daarmee ook de ziel van onze stad”, stelt PvdA-fractievoorzitter Fatihya Abdi. De gemeenteraad wil met deze nieuwe donatie de aanhoudende crisis verlichten.

Abdi is tevreden dat er opnieuw een meerderheid in de raad bereid is geld beschikbaar te stellen: “Het leeft in de stad en op deze manier hopen we constructief bij te kunnen dragen aan het verlichten van de humanitaire crisis aldaar.”