Buitenland

Assange’s aanhangers halen tonnen op via Crowdfunding

27-06-2024 09:49

Demonstratie voor Julian Assange tijdens NAVO-top in Brussel, 2021. Bron: Alexandros Michailidis via Shutterstock

Aanhangers van Julian Assange hebben via crowdfunding tonnen opgehaald voor de vrijgelaten WikiLeaks-oprichter. Ze willen dat geld onder meer gebruiken om de Australische regering terug te betalen voor de chartervlucht, waarmee Assange is vervoerd. Donderdag was er al 422.000 pond binnen, zo’n half miljoen euro.

 

Redactie, TPO, 27 juni 2024 – De echtgenote van Assange deed deze week via sociale media een noodoproep om geld in te zamelen. Volgens haar is er een hoge prijs betaald voor de vrijheid van haar partner.

“Julian heeft een schuld van 520.000 Amerikaanse dollar, die hij moet terugbetalen aan de Australische staat voor chartervlucht VJ199”, aldus Stella Assange. Ze benadrukt dat haar partner geen lijnvlucht mocht nemen naar Saipan of Australië.

Assange zat vast in een Britse cel in afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. De VS wilden hem vervolgen voor de publicatie van geheime overheidsinformatie op zijn klokkenluiderssite. Hij kwam vrij na een deal met de Amerikaanse justitie. Assange bekende schuld in Saipan en mocht daarna doorvliegen naar Australië.

 

Schuld bekennen op Saipan

Hij koos er zelf voor om schuld te bekennen op het piepkleine eiland Saipan, middenin de Grote Oceaan. Een mogelijke reden volgens kenners zou zijn dat Assange het Amerikaanse vasteland zou hebben willen vermijden en tevens zo dicht mogelijk bij zijn thuisland Australië zou zijn.

Inmiddels heeft Assange een nacht in vrijheid doorgebracht in Australië. Na jaren van juridische strijd en detentie lijkt hij nu een nieuwe fase in zijn leven te betreden, mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van zijn aanhangers.

De toekomst blijft echter onzeker, gezien de grote schulden en mogelijke juridische uitdagingen die nog voor hem liggen.

Lees ook: Julian Assange bekent schuld en keert terug naar Australië