Buitenland

Rutte’s laatste EU-top: cruciale beslissingen en afscheid

27-06-2024 09:35

Premier Mark Rutte, VVD
Mark Rutte bij Vandaag Inside. Still: Youtube.

Scheidend premier Mark Rutte begint donderdag aan zijn laatste EU-top. Voorafgaand aan zijn afscheid wacht hem nog een intensieve werkdag. De 27 leiders van de EU moeten tot een overeenkomst komen over de verdeling van de topfuncties binnen de Unie voor de komende jaren.

 

Redactie, TPO, 27 juni 2024 – Rutte fungeert als één van de twee onderhandelaars van de Europese liberalen. Samen met twee tegenvoeters van de christendemocraten en de sociaaldemocraten heeft hij een voorakkoord bereikt over deze ‘topbanen’, meldt het ANP.

In dit akkoord zou de Duitse Ursula von der Leyen haar positie als voorzitter van de Europese Commissie behouden, de Portugese ex-premier António Costa de EU-toppen voorzitten, en de Estse premier Kaja Kallas de nieuwe buitenlandchef worden.

Complexe kwesties

Hoewel dit akkoord anderhalve week geleden nog op veel weerstand stuitte, lijkt het inmiddels voldoende steun te hebben, volgens hoge EU-diplomaten. Met beloftes over invloedrijke posten in de nieuwe commissie van Von der Leyen zijn zelfs de uiterst rechtse leiders overtuigd.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni klaagde eerder nog dat haar politieke stroming wordt genegeerd.

De 27 regeringsleiders en staatshoofden zullen echter nog meer complexe kwesties bespreken tijdens hun bijeenkomst in Brussel. De oorlogen in Oekraïne en Gaza, waarover vaak diepe meningsverschillen bestaan, staan hoog op de agenda.

Daarnaast zullen ze de weerbaarheid van het Europese bedrijfsleven, migratieproblemen en de versterking van de Europese defensie bespreken.

‘Van lastige onderhandelaar tot bruggenbouwer’

Na bijna veertien jaar en tientallen toppen, is dit de laatste EU-top voor de 57-jarige Rutte. Woensdag is hij officieel benoemd tot de volgende secretaris-generaal van de NAVO en zal hij op 1 oktober de Noor Jens Stoltenberg opvolgen als hoofd van het bondgenootschap.

Zijn collega’s beschouwen hem als een leider die is uitgegroeid van een lastige onderhandelaar tot een bruggenbouwer. Hij zal worden uitgezwaaid met warme woorden, een kunstwerk en een compilatie van oude beelden.

Rutte’s vertrek markeert het einde van een significant tijdperk binnen de Europese Unie. Zijn bijdragen en de impact van zijn leiderschap zullen nog lang herinnerd worden door zijn collega-leiders en de bredere Europese gemeenschap.

Lees ook: Zelensky donderdag in Brussel voor EU-top en steunakkoorden