Politiek

Klever (PVV) neemt afstand van term ‘omvolking’ en steunt Faber’s standpunt

01-07-2024 11:11

Vluchtelingen
Janossy Gergely / Shutterstock.com

Toekomstig minister Reinette Klever (PVV), verantwoordelijk voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, neemt afstand van de term ‘omvolking’. Ze zegt verder niet in te willen gaan waarom ze van standpunt is veranderd.

 

Redactie, TPO, 1 juli 2024 – Tijdens een eerdere hoorzitting in de Tweede Kamer gaf Klever nog aan dat ze de term geen complottheorie vond en zich er niet van wilde distantiëren.

Voor het begin van het constituerend beraad van het nieuwe kabinet maandagochtend, waarin de laatste afspraken over de portefeuilleverdeling worden gemaakt, geeft Klever aan achter de woorden van haar collega en partijgenoot Marjolein Faber te staan, meldt het ANP.

Faber, de toekomstige minister van Asiel en Migratie, verklaarde in haar hoorzitting in de Kamer “volledig afstand” te nemen van de term ‘omvolking’. Deze term zorgt voor de nodige maatschappelijke en politieke ophef, gezien het wordt geassocieerd met nazi-Duitsland.

‘Ik wil vooruit kijken’

Klever benadrukte maandagochtend dat ze de uitspraken van Faber volledig ondersteunt: “Marjolein Faber heeft daar hele zinnige dingen over gezegd in haar hoorzitting. Ik heb laten weten daar achter te staan.”

Ze weigert echter verder in te gaan op haar beweegredenen en zegt dat ze zich wil richten op de toekomst: “Ik wil vooruit kijken, ik ga er niets meer over zeggen.”

Ook Faber, die in het verleden de term ‘omvolking’ vaker heeft gebruikt, wilde er niets meer over kwijt: “Ik heb mijn punt gemaakt, en daar kom ik nu niet meer op terug,”, aldus Faber.