Binnenland

Nederland verliest duurzame energie door afsluiten zonneparken en windmolens

01-07-2024 12:54

Zonneparken en windmolens staan steeds vaker uit als de zon fel schijnt of als het hard waait. Door het afschakelen van deze installaties loopt Nederland steeds meer duurzame energie mis. Energie-experts zien oplossingen om deze verspilde capaciteit tegen te gaan: meer stroom opslaan en waterstof produceren.

 

Redactie, TPO, 1 juli 2024 – Volgens het platform Energieopwek.nl, gesteund door onder meer Gasunie, netbeheerder TenneT en het Nationaal Klimaat Platform, is in de afgelopen drie maanden ongeveer 1700 gigawattuur aan duurzame stroom “niet geoogst”.

Deze energie had wel benut kunnen worden als er genoeg batterijen en elektrolysers beschikbaar waren om de elektriciteit op te slaan en om te zetten in waterstof. Hierdoor zouden gascentrales minder hard hoeven draaien om stroom op te wekken en zou de industrie een deel van het gasgebruik kunnen vervangen door waterstof.

De modellen van het platform tonen aan dat dit in het tweede kwartaal 350 miljoen kubieke meter gas had kunnen besparen. Dit is voldoende om alle gebouwen in een stad als Den Haag mee te verwarmen.

Meer stroom opgewekt dan nodig

Dat energieproducenten hun windparken uitschakelen terwijl het hard waait, lijkt tegenstrijdig, maar dit gebeurt steeds vaker en heeft een logische verklaring. Het aantal windmolens en zonnepanelen is de laatste jaren zó sterk toegenomen, dat op piekmomenten veel meer stroom wordt opgewekt dan nodig is.

Het stroomnet kan die piekbelasting niet aan en bovendien leveren negatieve stroomprijzen op die momenten geen winst op; wie stroom afneemt, krijgt zelfs geld toe.

Vergroten opslagcapaciteit en waterstofproductie

Het oplossen van dit probleem door opslagcapaciteit en waterstofproductie te vergroten, kan een belangrijke stap zijn in het maximaliseren van het gebruik van duurzame energie en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Hierdoor wordt niet alleen verspilling tegengegaan, maar wordt ook een duurzamer en efficiënter energiesysteem gerealiseerd.