Politiek

Van Zwol: formatie was niet makkelijk, maar wel noodzakelijk

01-07-2024 15:55

Informateurs Richard van Zwol (l) en Elbert Dijkgraaf overhandigen het 'Hoofdlijnenakkoord 2024 – 2028' aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma (r) @Zamire Willems/TPO, still tv-uitzending NOS.

Afzwaaiende formateur Richard van Zwol blikt terug op de formatie van het kabinet-Schoof. Het was volgens hem niet altijd makkelijk, maar “uiteindelijk wel noodzakelijk” dat dit kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB op het bordes komt te staan.

 

Redactie, TPO, 1 juli 2024 – De formatie duurde ruim zeven maanden en werd gekenmerkt door onrust en onzekerheid. Van Zwol (CDA) werd aanvankelijk samen met SGP’er Elbert Dijkgraaf aangesteld als informateur, meldt het ANP.

Voor hun komst was verkenner Gom van Striem (PVV) al afgetreden voordat hij met zijn werkzaamheden kon beginnen, en hadden ook Ronald Plasterk en Kim Putters (beiden PvdA) geprobeerd om als informateur stappen te zetten.

Terugblikkend erkent Van Zwol dat het “best iets korter had gekund, maar als je het heel precies gaat terugrekenen, ook weer niet super veel korter. Ik vind ook dat er nu een hoofdlijnenakkoord en vooral een kabinet is gekomen dat recht doet aan de verkiezingsuitslag van november van vorig jaar, en dat is denk ik echt wezenlijk”, stelt Van Zwol.

‘Ik heb veel hoop’

Op de vraag of hij trots is op het kabinet dat er nu staat, zegt de vertrekkend formateur: “Ik heb veel hoop. Ik vond het een voorrecht.”

Van Zwol is blij dat de traditie van overleg dusdanig heeft gewerkt dat er “gewoon weer ordelijk een kabinet is dat tegenover de nieuw samengestelde Tweede Kamer” staat.

Dat kabinet zal werken aan een akkoord “waar, eerlijk is eerlijk, ook een paar onderwerpen in zitten waar de meningen in Nederland over verschillen,” erkent hij. “Maar het past wel bij de uitslag van de verkiezingen.”