Economie

Leven opnieuw duurder: inflatie stijgt naar 3,2 procent

02-07-2024 08:26

SERSOLL/Shutterstock

Ondanks eerdere dalingen is de inflatie in juni opnieuw gestegen. In Nederland steeg de inflatie in juni naar 3,2 procent. In mei was dat nog 2,7 procent. Met name de stijgende prijzen van voeding- en genotsmiddelen als tabak en drank dreven de inflatie omhoog.

 

Redactie, TPO, 2 juli 2024 – Ook diensten als telecom, vervoer en recreatie werden fors duurder. De prijzen van energie en brandstof daalden juist iets ten opzichte van de maand mei, zo zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste schatting.

Volgende week komt het CBS met het definitieve inflatiecijfer voor de maand juni. Of de gestegen inflatie gevolg heeft voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog onduidelijk.

Vorige maand verlaagde de ECB de rente voor het eerst in vijf jaar tijd, omdat de inflatie in de Eurozone onder controle leek te zijn. ECB-president Christine Lagarde waarschuwde toen dat de centrale bank in Frankfurt wel alert moet blijven, en dat de strijd tegen de inflatie nog niet voorbij is.