Politiek

PVV-kamerleden laten verstek gaan bij kwart van de debatten

02-07-2024 13:34

De nieuwe plenaire zaal (Beeld: Chris Aalberts)

De PVV-fractie was tot half juni afwezig bij ongeveer honderd Tweede Kamerdebatten sinds de installatie van nieuwe Kamerleden in december. Dit is ruim een kwart van het totaal aantal debatten.

 

Redactie, TPO, 2 juli 2024 – Dat blijkt uit een analyse van het ANP van data van de debatten. Over het algemeen zijn kleinere fracties minder vaak aanwezig bij debatten, omdat zij hun tijd over meer verschillende onderwerpen moeten verdelen.

GroenLinks-PvdA, na de PVV de grootste fractie in de Tweede Kamer, was bijvoorbeeld het vaakst aanwezig, gevolgd door de VVD en NSC. JA21, met één zetel, was juist het vaakst afwezig.

Commissiedebatten en debatten in plenaire zaal

Voor de PVV gaat dit patroon niet op: hoewel de partij met 37 zetels veruit de grootste is, neemt ze deel aan net iets meer debatten dan D66, die 9 zetels heeft. De PVV is ongeveer vier keer zo vaak afwezig als GroenLinks-PvdA, die 25 zetels heeft. Gemiddeld per zetel is de deelname aan debatten bij de PVV het laagst.

De cijfers hebben betrekking op zowel commissiedebatten als debatten in de plenaire zaal. Andere soorten bijeenkomsten, zoals procedurevergaderingen en technische briefings, zijn niet meegenomen in de analyse.

PVV-Kamerlid Vincent van den Born was bij geen enkel debat aanwezig. Volgens de debatverslagen van de Tweede Kamer sprak hij alleen zeven woorden in een regeling van werkzaamheden: „Helemaal goed, voorzitter. Steun voor een debat.”

Geen harde data

Het exacte aantal debatten waarbij partijen aanwezig waren, is niet bekend. Als Kamerleden op het laatste moment toch wel of juist niet komen opdagen, wordt dat niet altijd bijgehouden, legt een medewerker van de Tweede Kamer uit.

Een woordvoerder van de PVV kan niet verklaren waarom de fractieleden van zijn partij relatief weinig bij debatten aanwezig zijn: “Ik zie iedereen heel hard werken.” Ook Van den Borns afwezigheid kan de woordvoerder niet uitleggen.

Volgens de PVV-woordvoerder vullen de Kamerleden hun werk ook op andere manieren in dan met debatten: “Je hebt natuurlijk ook werkbezoeken en dat soort zaken. Het land in gaan. Afspraken maken, je netwerk opbouwen. We zijn pas een half jaar onderweg.”