Politiek

Zorgminister Agema (PVV): ‘Personeelstekort terugdringen en zorg toegankelijker maken’

02-07-2024 13:54

Fleur Agema tijdens haar beëdiging als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. @Zamire Willems, still uitzending NOS beëdiging nieuw kabinet.

De kersverse zorgminister Fleur Agema (PVV) zet zich in om het personeelstekort in de zorg terug te dringen, ze spreekt van een “catastrofale omvang,” Daarnaast wil ze de zorg toegankelijker en betaalbaarder maken voor iedereen.

 

Redactie, TPO, 2 juli 2024 – Bij haar aankomst op het departement dinsdag benadrukt Agema dat ze de huidige koers niet drastisch verandert, maar wel enkele accenten verlegt.

Agema is verheugd over de forse verlaging van het eigen risico in de zorg, waardoor de zorg gelijker toegankelijk wordt, ongeacht iemands financiële situatie.

Het hoofdlijnenakkoord van het kabinet, bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB, voorziet in een halvering van het eigen risico tot 165 euro in 2027.

‘Als dat niet gebeurt, dan is het klaar’

De minister waarschuwt dat er in 2033 duizenden kinderen geboren dreigen te worden zonder de nodige medische hulp vanwege een tekort aan verloskundigen: “Het is mijn taak om dat te voorkomen.” Ze vindt dat ze hierop mag én moet worden afgerekend. “Als dat niet gebeurt, dan is het klaar. Dus ik moet dit realiseren!”

Agema, die jarenlang als Kamerlid woordvoerder was op het gebied van gezondheidszorg, voelt een “enorme verantwoordelijkheid” en is “heel erg dankbaar”, dat ze als minister iets kan doen aan de vele problemen die ze al lange tijd kent.

106 miljoen euro

In de komende periode zal ze de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord verder uitwerken voor het regeerprogramma, dat vlak voor Prinsjesdag moet verschijnen.

“We weten allemaal dat ik niet een grote zak met geld heb meegekregen en dat de situatie nu heel anders is dan die van het vorige kabinet. Maar in een ministerie waar toch 106 miljard euro omgaat, moet het mogelijk zijn om de accenten te verleggen.”

Agema benadrukt dat ze vastbesloten is om de zorgsector te verbeteren en dat ze hier hard aan zal werken. Ze is vastberaden om de doelstellingen te realiseren en zo bij te dragen aan een betere, toegankelijkere en betaalbare zorg voor iedereen.