Buitenland

Onrust bij Democraten neemt toe: is Joe Biden nog geschikt als presidentskandidaat?

03-07-2024 22:45

President Joe Biden
AP Photo/Andrew Harnik.

De rangen rond de Amerikaanse president Joe Biden lijken niet langer gesloten. Binnen de Democratische partij wordt openlijk getwijfeld of Biden nog wel geschikt als presidentskandidaat, na een desastreus verlopen debat met tegenstrever Donald Trump.

 

Redactie, TPO, 3 juli 2024 – Volgens de New York Times zou Biden zelf ook zijn zorgen hebben geuit tegen een vertrouweling. Biden zou hebben gezegd dat hij zijn kandidatuur mogelijk niet kan redden als hij de kiezers niet ervan kan overtuigen dat hij de juiste persoon is. Het Witte Huis ontkent in alle toonaarden en zei dat de zittende president zich ‘absoluut niet’ gaat terugtrekken.

Congres

Ondertussen roepen twee Democratische leden van het Congres de zittende president op het bijltje erbij neer te gooien. Raúl Grijalva, die namens de staat Arizona in het Huis van Afgevaardigden zit, zegt tegen The New York Times dat Biden zijn verantwoordelijkheid moet nemen als het gaat om zijn kandidatuur. Ook als dat betekent dat hij uit de race moet stappen. Eerder zei partijgenoot Lloyd Doggett iets vergelijkbaars.

Debat

Het is onrustig binnen de Democratische partij sinds het televisiedebat tussen Biden en de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Sommige leden vinden dat Bidens optreden zó slecht was dat hij ruimte moet maken voor een nieuwe presidentskandidaat. Biden heeft nog wel de steun van belangrijke figuren binnen de partij.