Politiek

Oppositie woedend over schrappen mestdebat, vreest crisis voor boeren

03-07-2024 19:36

Koeienstront
Shutterstock.

In een commissiezaal van de Tweede Kamer, zonder bewindslieden of coalitiepartijen, hebben verschillende oppositiepartijen hun voorstellen gedeeld om een mogelijke mestcrisis te voorkomen. Een debat stond gepland, maar kort voor aanvang trokken PVV, VVD, NSC en BBB hun steun terug. Ze willen het debat uitstellen tot na het reces.

 

Redactie, TPO, 3 juli 2024 – Oppositiepartijen reageerden woedend, aangezien zonder beleid per 2025 een mestcrisis dreigt die boeren tienduizenden euro’s per jaar kan kosten en mogelijk tot faillissementen zal leiden, aldus het ANP.

CDA-Kamerlid en melkveehouder Eline Vedder uit scherpe kritiek op de coalitie voor het annuleren van het debat: “Onze inbreng doen in een zaal lijkt misschien een flauw geintje. Maar het schrappen van dit debat, dat is pas een flauw geintje!”

Ze vreest voor een “koude sanering” als beleid uitblijft. “In september eindigt het uitrijdseizoen voor mest. Alles daarna heeft domweg geen zin meer,” benadrukte ze, verwijzend naar het zomerreces van de Tweede Kamer van 5 juli tot en met 2 september.

 

Mogelijke impact landbouwsector

Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) wilde de nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Femke Wiersma (BBB), vragen of zij erkent dat er een mestcrisis aankomt en welke oplossingen ze daarvoor heeft.

Bromet wilde ook weten wanneer Wiersma resultaten vanuit Brussel verwachtte. De urgentie om antwoorden te krijgen was duidelijk, gezien de mogelijke impact op de landbouwsector.

 

Derogatie

Nederland mocht van Brussel lange tijd meer mest uitrijden op het land dan in andere EU-lidstaten was toegestaan, maar dit privilege is ingetrokken vanwege de slechte waterkwaliteit in Nederland.

Het wegvallen van deze zogenoemde derogatie dreigt grote problemen voor boeren te veroorzaken. Zij moeten nu extra mest afvoeren en laten verwerken, wat aanzienlijke extra kosten met zich meebrengt.

Zorgen over mogelijke faillissementen

De kosten voor opslag, transport en verwerking van mest kunnen voor een boer jaarlijks tienduizenden euro’s bedragen. Dit vormt een grote financiële last voor veel boeren, die zich al in een precaire situatie bevinden.

De zorgen over mogelijke faillissementen nemen toe naarmate een oplossing uitblijft.

De oppositiepartijen benadrukten de noodzaak van urgent optreden om de mestcrisis te voorkomen. Zonder duidelijk beleid en ondersteuning vanuit de regering, lijkt de toekomst voor veel boeren onzeker. De Kamerleden roepen de coalitie op om hun verantwoordelijkheid te nemen en snel met concrete maatregelen te komen.