Buitenland

Sunak vreest verlies Lagerhuiszetel bij verkiezingen

03-07-2024 19:17

Rishi Sunak
Premier Rishi Sunak. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images/Bloomberg)

De Britse premier Rishi Sunak maakt zich zorgen dat zijn partij niet alleen de verkiezingen zal verliezen, maar dat hij zelfs zijn eigen zetel kan kwijtraken. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een zittende Britse minister-president uit het parlement wordt gestemd.

 

Redactie, TPO, 3 juli 2024 – Sunak vertegenwoordigt het kiesdistrict Richmond and Northallerton in het Lagerhuis. Hij zou tijdens een bijeenkomst van zijn Conservatieve Partij tegen vertrouwelingen hebben gezegd dat het daar een nek-aan-nekrace lijkt te worden, meldt het ANP.

“Hij is echt bang dat hij verslagen wordt in Richmond”, vertelt een anonieme bron aan The Guardian. “Hij is van slag. Hij kan nauwelijks bevatten dat het zo spannend wordt.”

‘Sunak overweegt terugkeer naar financiële sector’

Een andere bron zegt verbaasd te zijn dat Sunak nog niet is afgehaakt na zoveel kritiek vanuit zijn eigen partij. The Guardian stelt dat Sunak overweegt om terug te keren naar de financiële sector, zelfs als hij zijn zetel behoudt.

In tegenstelling tot Nederland is het in het VK gebruikelijk dat de premier lid is van het parlement. Bovendien worden parlementariërs per kiesdistrict gekozen, waardoor zelfs de partijleider bij verkiezingen nooit zeker is van een zetel.