Buitenland

Zelensky aan Trump: ‘Als je een plan hebt om de oorlog te beëindigen, vertel het ons dan nu!’

03-07-2024 18:48

Screenshot United Nations/Shutterstock

Als Donald Trump weet hoe hij de oorlog van Rusland in Oekraïne moet beëindigen, zou hij niet moeten wachten tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november om de details te onthullen, stelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

 

Redactie, TPO, 3 juli 2024 – “Ik zal die oorlog tussen Poetin en Zelensky oplossen als verkozen president vóórdat ik aantreed als president op 20 januari,” zei voormalig president Trump tijdens het televisiedebat van vorige week, met de zittende president Joe Biden.

Hoewel de vermeende Republikeinse kandidaat zijn plannen voor Oekraïne niet publiekelijk heeft onthuld, zegt hij herhaaldelijk dat het beëindigen van de oorlog één van zijn eerste taken zou zijn, als hij weer Amerika’s president zou worden.

“Als Trump weet hoe hij deze oorlog moet beëindigen, moet hij ons dat vandaag vertellen. Want als er risico’s zijn voor de onafhankelijkheid van Oekraïne, als er risico’s zijn dat we onze staat verliezen, willen we hierop voorbereid zijn.”

‘Ze kunnen niet ons leven plannen’

In n een interview woensdag met Bloomberg TV zegt de Oekraïense president dat hij graag wil weten of Oekraïne na 5 november, wanneer de Amerikanen naar de stembus gaan, nog steeds de krachtige steun van de VS heeft. Of dat Oekraïne aan zijn lot wordt overgelaten.

“Ze kunnen niet mijn leven en het leven van ons volk, onze kinderen plannen. Mijn boodschap is dat als ze een plan hebben, het niet openbaar hoeft te zijn vanwege de verkiezingen, maar we moeten het wel weten om ons voor te bereiden.”

 

‘NAVO moet onderhandelen met Moskou’

Trump zei tijdens het debat van vorige week met Biden dat hij het ultimatum van Poetin, dat Oekraïne vier van zijn regio’s aan Rusland moet afstaan om de oorlog te beëindigen, niet als acceptabel beschouwt.

Volgens functionarissen en adviseurs die contact hebben met Trump verklaren aan Politico dat de voormalig president een deal overweegt, waarbij de NAVO zich ertoe verbindt niet verder oostwaarts uit te breiden – specifiek naar Oekraïne en Georgië.

De NAVO zou vervolgens moeten onderhandelen met de Russische president over hoeveel Oekraïens grondgebied Moskou kan behouden.