Buitenland

Zuid-Afrika vormt eerste coalitieregering sinds apartheid

03-07-2024 17:26

Zuid-Afrikaanse President Cyril Ramaphosa
Zuid-Afrikaanse President Cyril Ramaphosa. AP Photo-

Voor het eerst sinds het einde van de apartheid in 1994 heeft Zuid-Afrika een coalitieregering gevormd. Woensdag zijn tientallen ministers uit zes verschillende partijen beëdigd, wat een historische gebeurtenis markeert in het politieke landschap van het land.

 

Redactie, TPO, 3 juli 2024 – President Cyril Ramaphosa van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) leidt de nieuwe regering. Het ANC, de partij van wijlen Nelson Mandela, bestuurt Zuid-Afrika al dertig jaar onafgebroken, meldt het ANP.

Hoewel het ANC bij de laatste verkiezingen wederom de grootste partij werd, verloor het zijn absolute meerderheid in het parlement. Hierdoor werd het noodzakelijk om samen te werken met voormalige politieke tegenstanders.

Democratische Alliantie

Een van de opmerkelijke deelnemers aan de nieuwe coalitieregering is de Democratische Alliantie, voorheen de grootste oppositiepartij. De leider van deze partij, John Steenhuisen, krijgt de functie van minister van Landbouw.

Belangrijke ministersposten zoals Buitenlandse Zaken, Financiën, Defensie, Justitie en Politie blijven echter in handen van het ANC.

‘Aantal ministersposten verspilling van belastinggeld’

De samenstelling van de nieuwe regering werd meteen bekritiseerd door de oppositie en het bedrijfsleven. Ramaphosa, die sinds 2018 president is, kreeg te horen dat er te veel ministersposten zijn gecreëerd om alle coalitiepartijen tevreden te stellen.

Het aantal ministers is verhoogd van 30 naar 32 en er zijn nu ook 43 onderministers. Critici beschouwen dit als een verspilling van belastinggeld en vrezen dat een dergelijke omvangrijke regering niet effectief zal zijn.