Politiek

Oppositie en PVV vallen Schoof aan in eerste debat als premier

04-07-2024 16:40

PVV-leider Geert Wilders. (Screenshot Tweede Kamer)

De partijloze minister-president Dick Schoof staat op zijn eerste dag in de Tweede Kamer onder druk van zowel de oppositie als de PVV. De oppositiepartijen eisen een duidelijk standpunt van Schoof eerdere uitspraken van PVV-bewindslieden en PVV-leider Geert Wilders eist juist een felle verdediging van deze ministers.

 

Redactie, TPO, 4 juli 2024 – De oppositiepartijen willen dat Schoof kleur bekend over uitspraken van PVV-ministers Marjolein Faber en Reinette Klever. In het verleden spraken zij over ‘omvolking’ en hadden recent kritiek op het dragen van een hoofddoek door moslima’s, meldt het FD.

D66-leider Rob Jetten vindt dat de premier voor deze test is ‘gezakt’, omdat hij geen standpunt inneemt. Wilders noemt het optreden van de premier ‘slappe hap’.

 

‘Er zitten geen racisten in mijn kabinet’

Op donderdag, de tweede dag van de regeringsverklaring, blijft het debat grotendeels draaien om de omstreden uitspraken van Faber en het twittergedrag van Klever. GroenLinks-PvdA fractievoorzitter Frans Timmermans heeft al een motie van wantrouwen aangekondigd tegen Faber en Klever.

Hij verwijt hen dat zij geen afstand hebben genomen van de term omvolking en geen excuses hebben aangeboden.

 

PVV-leider Wilders verwachtte dat Schoof direct een felle verdediging van de ministers zou geven en duidelijk zou maken dat er geen racisten in zijn kabinet zitten. Schoof benadrukte echter dat hij ‘zijn eigen woorden kiest’ en zijn eigen toon bepaalt als premier van het nieuwe kabinet.

Hij herhaalde wel de woorden van Wilders: ‘Er zitten geen racisten in mijn kabinet’. Dit leidde tot de conclusie van Jetten dat Schoof was ‘vernederd’ door Wilders.

Pieter Omtzigt

Op woensdag had Wilders al een aanvaring met de partijleider van coalitiegenoot Nieuw Sociaal Contract, Pieter Omtzigt. Omtzigt had gesuggereerd dat de PVV zich zou moeten omvormen tot een meer gebruikelijke ledenpartij met interne democratie.

Wilders reageerde hierop buiten de microfoon om met de woorden: ‘Waar bemoei je je mee?’ Omtzigt benadrukte ook dat voor hem de ‘rode lijn’ wordt overschreden als ministers het woord ‘omvolking’ gebruiken.

Regeerprogramma

Donderdag staat Schoof naar verwachting de hele dag in de Kamer om te reageren op vragen van fractievoorzitters, zowel van de oppositiepartijen als van coalitiepartijen, over de regeringsverklaring die hij woensdag gaf. Dit is de eerste test van de debatvaardigheden van de ongekozen en partijloze nieuwe minister-president.

Na dit debat gaat de Kamer met reces en begint het uitwerken van het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB door Schoof en zijn ministersploeg. Schoof benadrukt dat hij de partijleiders, die in de Tweede Kamer zijn gebleven, op afstand wil houden bij het opstellen van het regeerprogramma.

De oppositie wil donderdag weten hoeveel ruimte er voor hen is om nog invloed uit te oefenen op het regeerprogramma. Zo ligt bij een flink aantal partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, CDA, SGP en ChristenUnie, de bezuiniging op de giftenaftrek slecht.

Schoof heeft deze partijen nodig om zijn plannen door de Eerste Kamer te krijgen, waar de nieuwe coalitie geen meerderheid heeft.