ThePostOnline

Carola Schouten voorgedragen als eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam

05-07-2024 10:44

Carola Schouten (CU). Foto @Screenshot YouTube

Oud-minister en oud-vicepremier Carola Schouten wordt door de gemeenteraad van Rotterdam voorgedragen als nieuwe burgemeester. Hiermee wordt ze de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad.

 

Redactie, TPO, 5 juli 2024 – De 46-jarige politicus begint in oktober aan haar nieuwe functie, waarmee ze burgemeester Ahmed Aboutaleb opvolgt. Aboutaleb, die vijftien jaar deze rol vervulde, zwaait af als burgemeester, meldt de NOS.

Schouten, lid van de ChristenUnie, zat sinds de beëdiging van het nieuwe kabinet zonder baan en werd al eerder genoemd als mogelijke opvolger van Aboutaleb. De voormalig minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen woont al dertig jaar in Rotterdam en studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Haar lange band met de stad speelde een rol in haar voordracht.

‘Herkenbare persoonlijke geschiedenis’

Volgens raadslid Van der Velden (Partij voor de Dieren) is Schouten “een kandidaat die bij deze stad past.” De gemeenteraad zocht naar een burgemeester die benaderbaar is en tussen de mensen staat, iemand waarin Rotterdammers zich kunnen herkennen.

Van der Velden benadrukt dat Schouten open staat voor iedereen, kwetsbaar durft te zijn en vragen durft te stellen. Dat is zijns inziens essentieel voor verbinding in tijden van spanningen.

De gemeenteraad prijst Schouten om haar heldere visie op de stad en oog voor de noden en toekomst van Rotterdam. Ze wordt beschreven als een kandidaat met een persoonlijke geschiedenis die veel Rotterdammers kunnen herkennen.

Ondanks dat ze niet in Rotterdam is geboren, heeft ze een diepe verbondenheid met de stad en haar inwoners.

Na haar voordracht wordt Schouten voorgesteld aan de koning en de kersverse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Judith Uitermark (NSC). Na een gesprek en veiligheidscheck zal de beëdiging naar verwachting op 10 oktober plaatsvinden.

Hoewel de voordrachtprocedure strikt geheim is, werd Schouten al genoemd sinds Aboutaleb zijn vertrek aankondigde.

Hugo de Jonge

Hugo de Jonge, oud-vicepremier en voormalig wethouder in Rotterdam, feliciteerde Schouten met haar benoeming. Hoewel hij zelf ook graag burgemeester was geworden, gaf hij aan dat de stad bij Schouten in goede handen is.

Naast Schouten werden ook andere namen genoemd, zoals Marianne van den Anker, ombudsman van Rotterdam en voormalig wethouder Veiligheid en Volksgezondheid.