Binnenland

Minister Bruins dreigt in te grijpen bij TU Delft wegens zorgen over sociale onveiligheid

05-07-2024 11:30

Studenten @Pixabay

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Eppo Bruins (NSC) grijpt mogelijk in bij de Technische Universiteit Delft vanwege ernstige zorgen over sociale onveiligheid op de campus. Na het ontvangen van alarmerende signalen hierover heeft de universiteit in mei een herstelplan opgesteld.

 

Redactie, TPO, 5 juli 2024 – Echter, na beoordeling van dit plan door de inspectie, blijkt er weinig vertrouwen te zijn dat de situatie van wanbeheer adequaat zal worden aangepakt, aldus het ANP.

In een Kamerbrief geeft de minister aan dat hij ingrijpen overweegt indien de universiteit het herstelplan niet substantieel verbetert:

“Wat betreft het plan geeft de inspectie aan dat het voorliggende plan nog onvoldoende is uitgewerkt als actieplan. Het plan is volgens de inspectie een verzameling van doelstellingen en nog geen gecoördineerde set van uitgewerkte en SMART geformuleerde acties.”

De inspectie geeft daarbij volgens Bruins aan dat het plan mogelijk, indien verder uitgewerkt tot actieplan en daadwerkelijke uitvoering van deze acties, zal kunnen leiden tot het herstellen van de zorg voor medewerkers.

‘Concretiseren tot een actieplan’

“Ten aanzien van de rol van het College van Bestuur concludeert de inspectie dat zij op basis van haar beoordeling weinig vertrouwen heeft dat de situatie van wanbeheer, zoals geschetst in het vastgestelde inspectierapport d.d. 16 februari jl., door het College van Bestuur kan en zal worden hersteld.”

“De inspectie draagt de TU Delft op het plan verder te concretiseren tot een actieplan en de uitvoering daarvan ter hand te nemen en de inspectie elke drie maanden schriftelijk over de voortgang te rapporteren”, aldus Bruins.