Binnenland

Rekenkamer: Brabant dreigt in 2027 met drinkwatertekort

05-07-2024 09:28

Illlustratiefoto @Pixabay

De provincie Noord-Brabant zal haar eigen doelen voor drinkwater in de nabije toekomst niet halen. Het beleid mist volgens de Zuidelijke Rekenkamer de urgentie die nodig is om de doelen te bereiken. Hierdoor dreigt er in 2027 onvoldoende drinkwater beschikbaar te zijn.

 

Redactie, TPO, 5 juli 2024 – Volgens een onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer is er in 2027 alleen in het oosten van Brabant nog voldoende drinkwater. In het midden en westen van de provincie kan het gebeuren dat nieuwe woningen of bedrijven niet op het drinkwaternet aangesloten kunnen worden, meldt het ANP.

Hoewel er voldoende grondwater beschikbaar is, mag niet alles opgepompt worden omdat dit schadelijk kan zijn voor de omgeving. Brabant Water heeft dan twee opties: meer grondwater oppompen dan afgesproken of niet genoeg water kunnen leveren.

‘Gebrek aan voldoende urgentie’

De Zuidelijke Rekenkamer, die de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur van de provincies Noord-Brabant en Limburg onderzoekt, heeft het drinkwaterbeleid van de provincie onderzocht en concludeert dat Noord-Brabant de nijpende situatie wel inziet, maar er te weinig aan doet.

Ook ontbreekt het aan voldoende urgentie. Daarnaast is de informatievoorziening voor Provinciale Staten over grondwater en vergunningen voor het onttrekken van grondwater niet op orde, waardoor Statenleden hun controlerende rol niet goed kunnen vervullen.

Rechtszaken over drinkwatervoorzieningen

Het onderzoek adviseert het college van Gedeputeerde Staten (GS) om drinkwater belangrijker te maken bij alle besluiten en het even serieus te behandelen als problemen rond stikstof en woningbouw. De provincie moet zich ook voorbereiden op rechtszaken over drinkwatervoorzieningen.

In een reactie stelt het college dat de leveringszekerheid van drinkwater “niet in het geding komt”, omdat bedrijven daar niet onder vallen. Volgens GS gebruiken bedrijven 15 tot 20 procent van het water.

Het college geeft aan met de meeste punten uit het rapport aan de slag te willen gaan.