Buitenland

Hervormingsgezinde Masoud Pezeshkian winnaar presidentsverkiezingen Iran

06-07-2024 09:26

Masoud Pezeshkian wint presidentsverkiezingen in Iran. Foto @Vahid Salemi/AP

De hervormingsgezinde kandidaat Masoud Pezeshkian heeft zaterdag de tweede ronde van de Iraanse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij behaalde 53,7 procent van de stemmen en versloeg daarmee de zeer conservatieve Saeed Jalili, die 44,3 procent van de stemmen kreeg.

 

Redactie, TPO, 6 juli 2024 – Een woordvoerder van de electorale autoriteit maakte de uitslag zaterdagochtend via de Iraanse staatstelevisie bekend, aldus het ANP.

De 69-jarige Pezeshkian, een hartchirurg, wist de overwinning te behalen met steun van een groep kiezers, voornamelijk uit de stedelijke middenklasse en jongere Iraniërs. Deze groep hoopt dat zijn verkiezing zal leiden tot meer sociale en maatschappelijke vrijheden en een pragmatischer buitenlands beleid.

Opkomstpercentage 49,8 procent

Er zijn in totaal iets meer dan 30 miljoen stemmen uitgebracht. Pezeshkian kreeg ongeveer 17 miljoen stemmen, terwijl Jalili ruim 13 miljoen stemmen ontving, volgens de resultaten van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De opkomst bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen was 49,8 procent.

In de eerste ronde van de verkiezingen vielen alle andere presidentskandidaten al af. Tijdens die ronde bleven veel van de 61 miljoen stemgerechtigde Iraniërs thuis, wat resulteerde in een opkomst van ongeveer 40 procent, het laagste percentage sinds de islamitische revolutie van 1979.

Pezeshkian wil constructieve relatie met Westen

Pezeshkian, een voormalig minister van Volksgezondheid, heeft gepleit voor een constructieve relatie met westerse regeringen en wordt gesteund door prominente gematigde politici, zoals oud-president Hassan Rohani.

Jalili, daarentegen, stond bekend als een hardliner. De vorige president, Ebrahim Raisi, die ook als conservatieve hardliner bekend stond, kwam in mei om het leven bij een helikopterongeluk.

Grootayatollah Ali Khamenei hoogste leider

Hoewel de president in Iran veel invloed heeft, is hij niet de hoogste leider van de Islamitische Republiek. Die positie wordt bekleed door grootayatollah Ali Khamenei. Verkiezingen in Iran worden niet als volledig democratisch beschouwd, omdat de conservatieve Raad van Hoeders de kandidaten selecteert.

Ondanks zijn hervormingsgezinde houding heeft Pezeshkian in tv-debatten en interviews beloofd het beleid van Khamenei niet aan te vechten.

Lees ook: Iran: tweede ronde nodig bij presidentsverkiezingen