Buitenland

Doden en gewonden bij protesten na omstreden verkiezingen Venezuela

30-07-2024 17:35

Een uitgebrande vuilniscontainer op straat in Caracas, Venezuela, achtergelaten na de protesten tegen de verkiezingsuitslagen. Foto: AP.

Bij de protesten en ongeregeldheden die zijn uitgebroken na de omstreden verkiezingen in Venezuela, zijn zeker vier mensen omgekomen en meer dan veertig gewond geraakt. De meeste slachtoffers vielen in de deelstaat Aragua, net ten westen van de hoofdstad Caracas, waar één dode viel. De meeste gewonden zijn door vuurwapens geraakt.

 

Redactie, TPO, 30 juli 2024 – De protesten zijn landelijk uitgebroken na de presidentsverkiezingen van zondag, waarbij de zittende president Nicolás Maduro beweert te hebben gewonnen met ruim 51 procent van de stemmen. De oppositie betwist deze uitslag en stelt dat hun kandidaat, Edmundo González Urrutia, minstens 70 procent van de stemmen heeft gekregen. González heeft de overwinning opgeëist, zo meldt het ANP.

Gedreigd met bloedbad

Vóór de verkiezingen dreigde Maduro al met een bloedbad als hij niet zou winnen. De protesten tegen de vermeende verkiezingsfraude hebben geleid tot tientallen arrestaties. Ook de prominente oppositiepoliticus Freddy Superlano is opgepakt.

De gebeurtenissen vinden plaats tegen de achtergrond van een langdurige politieke en economische crisis in Venezuela, waar de overheid regelmatig wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen en onderdrukking van de oppositie. Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch en de Verenigde Naties hebben de repressie van dissidenten door de regering veroordeeld​ (Council on Foreign Relations)​​ (Human Rights Watch)​​ (UN News)​.

Lees ook: Venezolaanse oppositie beweert bewijs te hebben van verkiezingsfraude