Buitenland

IDF-chef benadrukt plannen om grens Noord-Israël veilig te houden

31-07-2024 16:35

Israelisch Defensieleger (IDF) stafchef Herzi Halevi. Foto @Amir Cohen/AP

Stafchef van het Israelisch Defensieleger (IDF) Herzi Halevi bezocht woensdag de locatie van een militaire oefening in het noorden van Israël, samen met enkele topcommandanten. Tijdens zijn bezoek maakte hij de eerste openbare opmerkingen over de dood van Fuad Shukr, de belangrijkste militaire commandant van terreurorganisatie Hezbollah, ook bekend als Hajj Mohsin.

 

Redactie, TPO, 31 juli 2024 – Halevi zegt dat Shukr verantwoordelijk was voor het bevelen van de moord op veel burgers in het noorden, aldus The Times of Israel.

“Mohsin is de hoogste militaire functionaris in Hezbollah en hij staat ook heel dichtbij [Hezbollah-leider Hassan] Nasrallah; feitelijk regelde hij alle militaire zaken voor hem — regelde, in de verleden tijd,” aldus Halevi.

Hij zegt dat het leger solide plannen heeft opgesteld, “omdat ons doel met Hezbollah niet is om terug te keren naar de situatie van 6 oktober”.

Daarbij verwijzend naar de voortdurende aanwezigheid van de Libanese terreurgroep aan de Israëlische grens, in strijd met een VN-Veiligheidsraadsresolutie die stelde dat ze tientallen kilometers afstand moeten houden.

Lees ook: Hezbollah-commandant Fuad Shukr mogelijk gedood bij Israëlische luchtaanval