Binnenland

Besmettingen blauwtongvirus blijft oplopen

01-08-2024 13:13

Foto van Martin Bisof

Het aantal gevallen van het blauwtongvirus is de afgelopen dagen aanzienlijk gestegen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de ziekte nu op 1408 locaties vastgesteld, bijna twee keer zoveel als een week geleden. In juli stond de teller nog op minder dan honderd locaties, wat wijst op een snelle verspreiding.

 

Redactie, 1 augustus 2024 – Hoewel het virus zich niet verder verspreidt over het hele land, blijven de meeste besmettingen geconcentreerd in de Achterhoek, Overijssel, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg, meldt het ANP. Flevoland blijft tot nu toe de enige provincie zonder besmettingen. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is het virus nauwelijks aangetroffen.

Impact op vee

Blauwtong treft voornamelijk schapen, maar ook geiten, runderen en herten kunnen besmet raken. Dierentuindieren zoals kamelen, lama’s, giraffen en okapi’s zijn eveneens vatbaar, hoewel het onbekend is of dit is gebeurd. Het virus veroorzaakt symptomen zoals een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen, wat kan leiden tot de dood van het vee.

Blauwtong wordt verspreid door besmette knutten, kleine steekvliegjes en is niet besmettelijk voor mensen. Veel dieren zijn in het voorjaar gevaccineerd voor het virus. Volgens gezondheidsdienst Royal GD lijken de infecties nu milder te verlopen dan vorig jaar.