Buitenland

Weinig nieuws in langdurig, niet-kritisch gesprek tussen Musk en Trump op X

13-08-2024 09:37

Donald Trump (l) en Elon Musk. Foto @AP

Tijdens een ruim tweeënhalf uur durend gesprek op X tussen Elon Musk en Donald Trump, dat ongeveer 1,3 miljoen luisteraars live volgden, kwam weinig nieuws naar voren over Trumps standpunten. Het was een ontspannen gesprek tussen gelijkgestemden, zonder kritische noten.

 

Redactie, TPO, 13 augustus 2024 – Door een vermeende cyberaanval op X startte het gesprek ruim een half uur later.

De oud-president opent met een verhaal over de mislukte moordaanslag op hem tijdens een campagnebijeenkomst in Butler, Pennsylvania op 13 juli. Hij kondigt aan in oktober terug te keren naar die plek.

Illegale immigranten

Een belangrijk onderwerp van gesprek is de problematiek rondom migranten vanuit de hele wereld zonder papieren, die via de grens met Mexico de Verenigde Staten binnenkomen. Trump beklaagde zich over deze mensen, die volgens hem niet productief zijn.

Trump herhaalde zijn eerdere bewering dat landen als Venezuela bewust gevangenen naar de VS sturen om van hen af te komen.

Musk en Trump zijn het eens over de noodzaak van beter beschermde grenzen. Musk, onder meer eigenaar van X en een riante geldschieter van de Trump-campagne, profileert zich steeds meer als een uitgesproken rechtse stem.

Hij erkent dat de meeste illegale immigranten goede mensen zijn, maar waarschuwt dat “sommigen dat niet zijn.” Hij voegt eraan toe dat als de open grenzen nog vier jaar doorgaan, Amerika “geen land meer” zal hebben. Trump herhaalt zijn belofte om miljoenen ongedocumenteerde immigranten uit te zetten.

Mix van onderwerpen

Daarnaast komt Trumps buitenlandse politiek aan bod, waarbij hij spreekt over de goede relaties die hij als president had met leiders als Vladimir Poetin en Kim Jong-un. Zowel Musk als Trump benadrukken dat een Amerikaanse president intimiderend moet zijn om respect af te dwingen van dergelijke leiders.

Tot slot bespraken ze onder meer ook de toegenomen inflatie onder president Biden, de ongeschiktheid van Kamala Harris als president, de politieke vervolging waar Trump mee te maken heeft, de huidige onveiligheid in de VS en het belang van kernenergie.

Het gesprek is terug te luisteren op het X-account van Donald Trump, dat sinds maandag weer actief in gebruik is: