Economie

Werkgeversclubs willen meer banen voor mensen met een beperking

01-09-2024 14:31

Jacco Vonhof
Jacco Vonhof in Sven op 1. Screenshot NPO.

Werkgevers kunnen meer doen om hun werkplek toegankelijker te maken voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een nieuwe actieverklaring willen zij knelpunten op de werkvloer aanpakken om de arbeidsmarkt inclusiever te maken.

 

Redactie, TPO, 1 september 2024 – Deze verklaring is zondag tijdens de Paralympische Spelen in Parijs overhandigd aan staatssecretaris van Participatie en Integratie Jurgen Nobel (VVD), meldt het ANP.

In het verleden hebben werkgevers, overheid en maatschappelijke organisaties de zogenaamde banenafspraak gemaakt. Het doel hiervan was om tussen 2013 en 2026 minstens 125.000 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. De laatste jaren blijft het aantal gecreëerde banen echter achter bij de gestelde doelen. Momenteel ligt er een wetsvoorstel op tafel om de afspraken aan te passen.

Denken in kansen

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, ziet ruimte voor verbetering in de uitvoering van de banenafspraak, maar staat achter de oorspronkelijke doelen. Hij roept ondernemers op om te kijken of zij meer kunnen doen, vooral in de huidige krappe arbeidsmarkt. “Ondernemers denken in kansen. Op de Paralympische Spelen zien we wat mensen kunnen, ondanks hun beperkingen. Wij moeten ook in staat zijn om meer banen te creëren voor mensen die graag willen werken, maar nu nog niet de kans krijgen,” aldus Vonhof.

Aangepaste computers

De actieverklaring benadrukt het belang van aanpassingen voor een inclusievere werkplek, zoals het verwijderen van drempels voor rolstoelen of het gebruik van aangepaste computers voor mensen met een visuele beperking. Sportkoepel NOC*NSF, die de verklaring mede ondertekent, hoopt dat de prestaties van Nederlandse sporters in Parijs bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt. Algemeen directeur Marc van den Tweel benadrukt dat het belangrijk is om te focussen op wat mensen wél kunnen, ondanks eventuele beperkingen.