Binnenland

Advocaten Taghi’s zoon dreigen met kort geding tegen EBI-isolatie

13-09-2024 12:11

Illustratiefoto. Foto @saurabh Sinha/Pixabay

De advocaten van Faissal T., zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi, overwegen een kort geding als hij in isolatie blijft in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Sinds zijn overplaatsing vanuit Dubai eind juli, zit T. onder het strengste regime en mag hij alleen contact hebben met zijn advocaten, zonder bezoek of telefoongesprekken met familie.

 

Redactie, TPO, 13 september 2024 – Ondanks dat Faissal T. (23) niet in beperkingen zit, wordt bezoek en telefonisch contact met gescreende familieleden niet toegestaan, omdat de screening volgens zijn advocaat al zeven weken op zich laat wachten.

Advocaat Gerben van de Corput eist dat de directeur van de EBI de screening uiterlijk dinsdag afrondt, anders volgt een rechtszaak, meldt het ANP.

Volgens hem duurt een dergelijke screening normaal gesproken ongeveer een week. Het langdurige wachten op de screening heeft geleid tot frustratie bij T.’s verdediging, die stelt dat de huidige situatie onnodig streng is.

Verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie

De zoon van Ridouan Taghi wordt verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven.

Vanuit Dubai zou hij de activiteiten van zijn vader hebben voortgezet, waar hij augustus vorig jaar werd gearresteerd en sindsdien vastzit. Op 1 november zal hij voor het eerst voor de rechter verschijnen tijdens een openbare zitting.

Sinds zijn aankomst in Nederland verblijft T. op de eenpersoonsafdeling van de EBI, waar zijn vader eerder ook gevangen zat. Zijn advocaten noemen de omstandigheden “onmenselijk” en “buitenproportioneel” en hebben al meerdere juridische stappen ondernomen om deze te verbeteren.