Fundamentele veranderingen kosten tijd

13-09-2024 14:44

Geert Wilders, foto @AP Photo/Peter Dejong

“Ik dacht dat dit kabinet de Nederlander op één zou zetten?”, vroeg Raisa Blommestijn van Ongehoord Nederland in een bericht op X. De presentatrice bekritiseerde een gelekt plan uit het regeerakkoord waarin staat dat de zorgpremie volgend jaar opnieuw zal stijgen. Samen met andere vaste gasten van het ‘nieuwe’ Ongehoord, evenals politici en ‘experts’ uit de hoeken van FVD en BVNL, uit ze dagelijks haar kritiek op het kabinet-Schoof.

 

Stef Kleine Staarman, gastcolumnist TPO, 13 september 2024 – In hun droomwereld lijkt het land eenvoudig een andere koers te kunnen varen: Wilders zou met zijn 37 zetels alle macht hebben en alles kunnen uitvoeren wat het rechtse hart begeert. Het record voor slaapwandelen staat op 11 minuten, maar Blommestijn en haar medestanders lijken dat allang te hebben overtroffen.

Het kabinet-Schoof is op 2 juli geïnstalleerd en functioneert nu slechts enkele weken, los van het zomerreces. Zelfs als er tijdens het reces doorgewerkt zou worden, is het onrealistisch om te verwachten dat er al beleid is gerealiseerd dat compleet haaks staat op dat van het vorige kabinet.

De alternatief-rechtse groep, die beweert alles beter te weten, lijkt zich totaal niet bewust van het wetgevingsproces en de bijbehorende procedures.

Wat nog te begrijpen zou zijn, is als deze groep tenminste zou erkennen dat ze de politieke werking niet begrijpen. Maar binnen FVD weten ze dondersgoed hoe de politiek functioneert. Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen hebben eerder initiatiefwetten ingediend, zoals over het herinvoeren van een raadgevend referendum.

Dacht toen iemand dat deze wet in één dag ingevoerd kon worden? Het is moeilijk voor te stellen dat ze zo naïef zijn.

Alternatief-rechts in Nederland haalt veel inspiratie uit de Amerikaanse politiek, net als extreemlinks overigens. Ze volgen figuren als Donald Trump of Robert F. Kennedy en zelfs controversiële, antisemitische personen zoals Nick Fuentes of Candace Owens.

Terwijl ze fanatiek kopiëren, lijken ze te vergeten dat snelle politieke veranderingen gedegen plannen vereisen. Het idee dat de PVV in Nederland eenzelfde radicale omslag zou kunnen maken zonder realistische strategieën, is een illusie.