Binnenland

Asielaanvragen in Nederland bereiken hoogste punt sinds mei

16-09-2024 11:20

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

Ongeveer duizend mensen vroegen afgelopen week asiel aan in Nederland, het hoogste aantal sinds half mei, zeventien weken geleden. Dit markeert een duidelijke stijging, vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar, toen de instroom van asielzoekers rond deze tijd fors begon te toenemen. Die groei hield toen aan tot april van dit jaar.

 

Redactie, TPO, 16 september 2024 – De wekelijkse cijfers van het ministerie van Asiel en Migratie worden afgerond op honderdtallen, waardoor het exacte aantal aanvragen tussen 951 en 1049 ligt, meldt het ANP. Dit maakt het lastig om precies te bepalen hoe groot de toename was ten opzichte van de week ervoor, toen het aantal asielaanvragen tussen 851 en 949 lag.

Verschillende categorieën asielzoekers

De wekelijkse cijfers omvatten niet alleen nieuwe asielaanvragen, maar ook nareizigers, die naar Nederland komen om zich bij een familielid met een verblijfsvergunning te voegen. Daarnaast worden herhaalde asielaanvragen, van mensen die eerder asiel hebben aangevraagd, ook meegeteld in de totale instroom.