Buitenland

Wateroverlast en evacuaties in Centraal-Europa door zware regenval

17-09-2024 09:17

Brandweerlieden in een overstroomde straat in Jeseník, Tsjechië, op 15 september. Fotograaf: Gabriel Kuchta/Getty Images.

Centraal-Europa wordt getroffen door zware overstromingen, veroorzaakt door de stortregens van storm Boris. De waterstanden in de rivier de Donau stijgen, waardoor landen als Oostenrijk, Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië in staat van paraatheid verkeren. Hoewel de regenval dinsdag naar verwachting afneemt, blijft het waterpeil in de getroffen regio’s gevaarlijk hoog.

 

Redactie, TPO, 17 september 2024 – In Oostenrijk ligt de focus nu op de dreiging van smeltende sneeuw en aardverschuivingen, vooral in de oostelijke Alpen, meldt Bloomberg. Het koude weersysteem van Storm Boris heeft daar in het weekend zware sneeuwval veroorzaakt. In Tsjechië houden de autoriteiten het risico voor de noordelijke stad Ostrava en het zuiden van het land nauwlettend in de gaten. Hongarije en Slowakije hebben rode overstromingswaarschuwingen afgegeven.

 

Evacuaties

De overstromingen zorgen voor grootschalige evacuaties en verstoren het dagelijks leven. In Oostenrijk zijn duizenden mensen geëvacueerd en zijn belangrijke spoorverbindingen tussen Wenen en Salzburg gedeeltelijk stilgelegd. Vier van de vijf metrolijnen in Wenen rijden slechts beperkt. Ook in Polen worden voorzorgsmaatregelen getroffen: in de stad Nysa zijn 44.000 inwoners geëvacueerd vanwege zorgen over een damdoorbraak. De stad Wroclaw loopt later deze week mogelijk gevaar door de stijgende waterstanden.

De stortregens van storm Boris, teisteren Midden- en Oost-Europa al sinds donderdag en hebben in de getroffen landen tot minstens zeven doden geleid. Straten zijn overstroomd en hele wijken ondergelopen. Het openbaar vervoer en de elektriciteit zijn op diverse plaatsen stilgelegd.