Buitenland

Libanese minister waarschuwt voor dreigend geweld

21-09-2024 11:23

Bron: John Grummitt via Shutterstock

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Abdallah Bou Habib, waarschuwt de VN-Veiligheidsraad voor een naderende uitbarsting van geweld in de regio.

 

Redactie, TPO, 21 september 2024 – Tijdens een bijeenkomst in New York drong hij aan op onmiddellijke actie van de Verenigde Naties om escalatie te voorkomen. Bou Habib riep op tot internationale druk op Israël om hun militaire acties te staken, in een poging een grotere ramp te voorkomen, meldt het ANP.

Dreiging van explosie in de regio

Volgens Bou Habib moet de Veiligheidsraad snel handelen om een grote catastrofe af te wenden. “Of deze raad dwingt Israël om zijn agressie te stoppen, of we zullen getuige zijn van de grote explosie die aan de horizon opdoemt,” verklaarde hij.

Hij benadrukte dat een conflict van deze omvang zowel het oosten als het westen zou treffen en de regio in chaos zou storten. “Voor het te laat is, moet iedereen begrijpen dat deze explosie ons terug zal brengen naar de middeleeuwen,” waarschuwde de minister.

Spanningen Tussen Libanon en Israël

De minister beschuldigde Israël ervan achter de aanslag te zitten waarbij eerder in de week piepers en walkietalkies van Hezbollahleden explodeerden, wat leidde tot 37 doden en duizenden gewonden. Israël gaf geen officiële reactie op die specifieke aanval, maar verklaarde later dat het bij een luchtaanval in Beiroet vrijdag meerdere hooggeplaatste Hezbollah-leden had gedood.

Aan de andere kant bekritiseerde de Israëlische VN-ambassadeur, Danny Danon, Libanon en Hezbollah scherp. Hij benadrukte dat Hezbollah het internationaal recht schendt en dat Israël gedwongen zal zijn stappen te ondernemen als de beweging niet uit het grensgebied vertrekt.