Buitenland

Escalatie tussen Israël en Hezbollah: Nieuwe raketaanvallen en vergeldingsacties

22-09-2024 10:26

Rook boven Khiam, LIbanon, na een Israëlische luchtaanval. Foto: AFP/Getty Images.

De spanningen tussen Israël en Hezbollah lopen verder op na een reeks hevige raketaanvallen. Zondagochtend lanceerde de Libanese groepering ongeveer 115 raketten, drones en projectielen richting het noorden van Israël, met als doel militaire faciliteiten. Dit als vergelding voor de explosies van piepers en walkie-talkies in Libanon vorige week, waarbij 39 mensen om het leven kwamen.

 

Redactie, TPO, 22 september 2024 – De projectielen bereikten gebieden zo ver zuidelijk als Haifa, ongeveer 27 kilometer van de Libanees-Israëlische grens, meldt Bloomberg. In Kiryat Bialik raakten drie mensen gewond door inslagen in een woonwijk. Ook in de gemeenschappen Tsur Shalom en Moreshset veroorzaakten de aanvallen schade en branden.

Israëlische scholen in het noorden blijven gesloten, en veel bedrijven mogen alleen open blijven als er snel toegang is tot schuilplaatsen. In Haifa zijn ziekenhuizen, zoals het Rambam-ziekenhuis, overgegaan op beschermde locaties en zijn niet-urgente medische procedures uitgesteld.

 

Escalatie

De afgelopen dagen is de strijd tussen Israël en Hezbollah geëscaleerd. Zaterdagavond viel Israël met tientallen gevechtsvliegtuigen het zuiden van Libanon aan. Vrijdag voerde het land al bombardementen uit op de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid kwamen daarbij zeker 45 mensen om het leven.

Bij een luchtaanval op Beiroet kwam de Hezbollah-commandant Ibrahim Aqil om het leven. Aqil was betrokken bij meerdere aanvallen tegen Israël en werd gezocht door de Verenigde Staten.

 

Israëlische functionarissen geven aan dat verdere acties zullen worden ondernomen om Hezbollah’s militaire infrastructuur en capaciteiten te verzwakken.

Amerikanen vertrekken

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikanen die in Libanon verblijven zaterdag geadviseerd het land te verlaten. Het ministerie raadde burgers aan te vertrekken nu er nog reguliere vluchten worden uitgevoerd in de regio.

Het ministerie gaf eerder al het advies af niet naar Libanon te reizen. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft sinds oktober 2023 code rood aan voor heel Libanon, waarmee het Nederlanders ten strengste afraadt om naar dat land te reizen.

 

Lees ook: Een verdwijnende hoop op vrede in het Heilige Land