Buitenland

Franse premier wil rijken en grote bedrijven extra belasten om begrotingstekort aan te pakken

23-09-2024 11:47

Premier Michel Barnier van Frankrijk. Foto: Bloomberg.

De Franse premier Michel Barnier overweegt belastingverhogingen voor welgestelde burgers en grote bedrijven om het grote begrotingstekort van Frankrijk te verminderen en vertrouwen van internationale investeerders te herstellen. Hij wil belastingverhogingen voor de middenklasse en werknemers vermijden, maar benadrukt wel dat er een collectieve inspanning nodig is om de ernstige schuldsituatie van het land te verbeteren.

 

Redactie, TPO, 23 september 2024 – Barnier staat onder grote politieke druk, meldt Bloomberg. Partijen aan zowel de linker- als rechterkant van het politieke spectrum dreigen zijn jonge regering snel ten val te brengen, wat de financiële onzekerheid van Frankrijk nog verder zou vergroten. Ook binnen zijn eigen coalitie is er verdeeldheid, waarbij sommige parlementariërs belastingverhogingen als voorwaarde voor hun steun uitsluiten.

De Franse staatsschuld bedraagt inmiddels 3 biljoen euro, met jaarlijkse rentelasten van 50 miljard. Een groot deel van deze schuld is in handen van internationale investeerders, waardoor het voor Frankrijk van belang is om geloofwaardig te blijven op de internationale markten.

Eisen Europese Unie

De uitdagingen voor Barnier zijn enorm, vooral gezien de politieke verdeeldheid en de eisen van de Europese Unie om de fiscale discipline aan te scherpen. Zonder nieuwe maatregelen dreigt het Franse begrotingstekort op te lopen tot 6 procent van het bbp, ver boven de EU-limiet van 3 procent.

Barnier geeft aan dat multinationals die goed presteren, ook hun steentje moeten bijdragen aan de nationale inspanning. Hij spreekt op 1 oktober het parlement toe, een moment waarop oppositiepartijen een motie van wantrouwen kunnen indienen.