Binnenland

IVN: groen schoolplein zorgt voor minder pesten

24-09-2024 11:33

Foto: IVN.

De inrichting van een schoolplein heeft een grote invloed op het gedrag van kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op groene schoolpleinen minder vaak pesten en een positievere houding ten opzichte van elkaar hebben. IVN Natuureducatie roept daarom op om meer groene schoolpleinen te realiseren.

 

Redactie, TPO, 24 september 2024 – Terwijl de jaarlijkse Week Tegen Het Pesten aandacht vraagt voor de impact van pesten op kinderen, benadrukt IVN dat de omgeving waarin kinderen opgroeien een belangrijke rol speelt. Maar liefst zestig procent van de schoolpleinen in ons land is vrijwel volledig betegeld. Een gemiste kans, ook tegen pesten, stelt Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie.

Uit onderzoek door Jolanda Maas van de Vrije Universiteit blijkt dat kinderen zich op zulke versteende pleinen veel competitiever dan op groene schoolpleinen met struinpaadjes, klimbomen of een voedselbosje. Er ontstaan eerder opstootjes en kinderen hebben minder mogelijkheden om hun eigen gang te gaan. “Wil je als school een fijne en veilige omgeving bieden aan kinderen, dan is meer natuur op het schoolplein in ieder geval een deel van de oplossing”, benadrukt Van der Veen. “Een schoolplein vol tegels nodigt eerder uit tot competitie en conflicten, terwijl een groen schoolplein met bomen, struiken en speeltoestellen juist een plek is waar kinderen tot rust komen en samen spelen.”

Verkoeling

Naast de positieve invloed op het sociale klimaat, dragen groene schoolpleinen volgens IVN ook bij aan de vermindering van de gevolgen van klimaatverandering. Op hete dagen zorgen bomen en planten voor verkoeling, terwijl ze bij hevige regenval het water opvangen en zo wateroverlast voorkomen. Bovendien bieden groene schoolpleinen een leefomgeving voor talloze planten en dieren, waardoor de biodiversiteit in de stad wordt vergroot.