Buitenland

Israëlische luchtaanvallen op Hezbollah eisen bijna 500 levens

24-09-2024 09:59

Ook schade in Noord-Israël na een luchtaanval door Hezbollah. Foto: Kobi Wolf/Bloomberg.

De Israëlische luchtaanvallen op Hezbollah-doelen in Libanon van maandagochtend hebben volgens het Libanese ministerie van Gezondheid zeker 492 mensen het leven gekost. Onder de doden bevinden zich 35 kinderen en 58 vrouwen.

 

Redactie, TPO, 24 september 2024 – Daarnaast zijn 1.645 mensen gewond geraakt. Het is de dodelijkste dag in Libanon sinds het einde van de burgeroorlog in 1990, aldus Bloomberg.

Israëlische functionarissen stellen dat een groot deel van de slachtoffers militanten van de terreurorganisatie Hezbollah zijn. De terreurgroep zou raketwerpers in woonwijken hebben geplaatst, wat tot een verwoestende reactie van Israël leidde.

Minister van Defensie Yoav Gallant zegt dat Israël tienduizenden Hezbollah-raketten heeft vernietigd en dat “twintig jaar werk van de militie in puin ligt.” Premier Benjamin Netanyahu waarschuwt voor “gecompliceerde dagen” en benadrukt dat Israël geen dreiging zal afwachten, maar actief op Hezbollah zal blijven reageren.

Hezbollah valt ondertussen Israëlische doelen aan in Noord-Israël. Honderdduizenden Israëli’s vluchtten naar schuilkelders nadat de terreurgroep ruim 250 projectielen had afgevuurd.

Extra troepen VS

De VS roept op tot terughoudendheid. Minister van Defensie Lloyd Austin heeft herhaaldelijk contact gehad met zijn Israëlische collega om de spanningen te verminderen en diplomatieke oplossingen te zoeken. Ondanks deze oproepen stuurt de VS extra troepen naar het Midden-Oosten als voorzorgsmaatregel en om Amerikanen in Libanon te helpen evacueren indien nodig.

H