Binnenland

Communicatie via toiletten tussen gedetineerden in EBI Vught

25-09-2024 13:23

De Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar Ridouan Taghi opgesloten zit. Foto @Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

Gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben de mogelijkheid gehad om contact met elkaar te onderhouden via de waterkanalen van de toiletten. Hij stelt dat er zeker in de afgelopen anderhalf jaar op deze manier communicatie heeft plaatsgevonden tussen verschillende gedetineerden.

 

Redactie, TPO, 25 september 2024 – Onder hen bevinden zich prominente figuren zoals Ridouan Taghi, zijn zoon Faissal en Willem Holleeder.

Dat zegt advocaat Hakan Külcü, die via een bron heeft vernomen dat het mogelijk is om onderling te communiceren via de toiletten. Hij wil niet onthullen wie die bron is. Ook laat hij in het midden of het een van de gedetineerden is die hij vertegenwoordigt in de EBI.

Hij kan niet specificeren wie met wie contact heeft gehad, maar hij benadrukt dat de directie van de EBI op de hoogte was van deze ongeoorloofde communicatiemogelijkheden. Recent zijn de toiletten in de EBI dan ook “grondig” aangepast om deze situatie te verhelpen.

‘Continu inspanningen om ongeoorloofd contact te voorkomen’

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat weten dat ze niet ingaan op specifieke situaties vanwege de veiligheidsrisico’s binnen de EBI. Wel erkent ze dat er gedetineerden zijn die voortdurend naar manieren zoeken om contact te leggen, zowel met elkaar als met de buitenwereld.

DJI zegt hier zeer alert op te zijn en dat er continu inspanningen worden geleverd om ongeoorloofd contact te voorkomen, vooral tussen gedetineerden van wie is besloten dat ze niet met elkaar in verbinding mogen staan, aldus het ANP.

Taghi

De EBI kwam recent onder de aandacht van de media toen Taghi werd overgeplaatst van een eenpersoonsafdeling, waar hij in bijna volledige isolatie zat, naar een afdeling naast medeverdachte Saïd R. en Holleeder. Door een fout van de bewaking bleken Taghi en R. daar contact met elkaar te hebben gehad, wat leidde tot veel commotie.

Nadat dit bekend werd, is Taghi opnieuw verplaatst binnen de EBI en verblijft hij nu weer alleen. Deze incidenten hebben geleid tot vragen over de veiligheid en de mogelijkheden van gedetineerden binnen de EBI.

Külcü, die Taghi overigens niet vertegenwoordigt, benadrukt het belang van het handhaven van bepaalde vrijheden voor gedetineerden in de EBI. Hij pleit ervoor dat de maatregelen niet te streng worden en dat er meer maatwerk komt voor de belangenafweging van individuele gedetineerden.