Politiek

Wiersma voert verbod op stroomstootapparaten veehandel door na druk Kamer

25-09-2024 18:25

Koeien in de wei. Foto @Sara Winter/Shutterstock

Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) zet het gedeeltelijke verbod op stroomstootapparaten in de veehandel door, ondanks haar eerdere plannen om eerst met boeren te overleggen over het voorkomen van misstanden met deze ‘veeprikkers’. De druk vanuit de Tweede Kamer was te groot, waardoor Wiersma zich gedwongen voelt om actie te ondernemen.

 

Redactie, TPO, 25 september 2024 – Tijdens een debat woensdag was de Kamer duidelijk verhit. Wiersma kreeg te horen dat er al jarenlang discussie is over het gebruik van stroomstootapparaten. Er is inmiddels brede steun voor een verbod, meldt het ANP.

De enige partij die zich tegen het voorstel verzet is de BoerBurgerBeweging (BBB). De minister moest erkennen dat haar uitstel voor verdere gesprekken niet werd gewaardeerd.

Coalitiepartners VVD en NSC maakten duidelijk dat ze niet zouden aarzelen om zelf wetgeving in te dienen als de minister niet snel met een oplossing zou komen. Dit gaf aan dat ze het vertrouwen in Wiersma’s bereidheid om naar de Kamer te luisteren, aan het verliezen waren.

De irritatie was al eerder ontstaan toen Wiersma vorige week aankondigde dat zij de zaak wilde uitstellen om met boeren te praten.

Kritiek op Wiersma’s houding tijdens debat

Tijdens het debat uitten partijen als PVV, VVD en NSC stevige kritiek op Wiersma’s houding. De minister hield vol dat zij geen strenger beleid wilde voeren dan de Europese regels voorschrijven, maar de coalitiepartijen zagen dit als een manier om zich te verbergen voor de druk van de Kamer.

NSC-kamerlid Harm Holman uitte zijn frustratie over het gebrek aan respons van Wiersma en waarschuwde voor verslechterende verhoudingen.

Na een schorsing van het debat leek Wiersma zich te realiseren dat de Kamer serieus om een verbod vroeg: “Ik zie hoe het leeft in de Kamer,” zei Wiersma na de pauze, en ze gaf aan niet ongevoelig te zijn voor die druk. Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) drong er bij de minister op aan om beter naar de Kamer te luisteren in de toekomst en noemde haar aanpak een “beginnersfout.”

Verbod enkel voor veehandel en veevervoer

Wiersma is van plan om het voorstel voor het verbod voor het herfstrecest naar de Tweede Kamer te sturen. Het verbod zal enkel betrekking hebben op veehandel en -vervoer, omdat Europese regels het onmogelijk maken om het gebruik van stroomstootapparaten bij slachterijen of veeartsen te verbieden.

De spanningen tussen Wiersma en de coalitiepartijen zijn al langer aanwezig, vooral over haar natuurplannen en het pakket tegen de mestcrisis.