Buitenland

Zelensky beschuldigt Poetin van aanvalsplannen op Oekraïense kerncentrales

25-09-2024 18:12

Screenshot United Nations/Shutterstock

Oekraïens president Volodymyr Zelensky beschuldigt zijn Russische tegenhanger, Vladimir Poetin, van het plannen van aanvallen op Oekraïense kerncentrales en nucleaire faciliteiten. Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York waarschuwde Zelensky voor de desastreuze gevolgen die dergelijke aanvallen kunnen hebben voor Oekraïne en de rest van de wereld.

 

Redactie, TPO, 24 september 2024 – Zelensky meldt dat hij recent “zorgwekkende berichten” heeft ontvangen over de plannen van Rusland, die met behulp van satellieten informatie verzamelen over de nucleaire infrastructuur van Oekraïne. aldus het ANP.

Volgens hem is de Russische krijgsmacht al geruime tijd bezig met het beschieten van energiecentrales in Oekraïne, maar nu lijkt Poetin ook een strategie te hebben ontwikkeld om de kerncentrales aan te vallen. Dit zou niet alleen leiden tot een energiecrisis, maar kan ook resulteren in een kernramp.

De Oekraïense president verklaart dat Rusland, omdat het het Oekraïense verzet op het slagveld niet kan breken, naar andere middelen grijpt om Oekraïne te verzwakken. Hij benadrukt dat Rusland al veel warmtecentrales en een groot deel van de hydro-elektrische infrastructuur heeft vernietigd: “Dit is hoe Poetin zich voorbereidt op de winter, in de hoop miljoenen Oekraïners te kwellen.”

Zaporizja: de grootste kerncentrale van Europa

In de buurt van Zaporizja, waar de grootste kerncentrale van Europa staat, is de situatie bijzonder zorgwekkend. Deze kerncentrale ligt in een door Rusland veroverd gebied en bevindt zich al sinds het begin van de oorlog dicht bij de frontlinie. Zowel Kiev als Moskou beschuldigen elkaar regelmatig van beschietingen op de centrale, wat de spanningen alleen maar vergroot.

Zelensky herinnert aan de intensieve gevechten rondom de kerncentrale in Zaporizja aan het begin van de oorlog. “De tanks schoten direct op de gebouwen. Ze bestormden deze faciliteit net zo wreed als welke andere locatie ook,” aldus Zelensky. Hij vergelijkt de situatie met de kernramp in Tsjernobyl in 1986, die de grootste in de geschiedenis was. Zelensky uit zijn zorgen over de mogelijke gevolgen van een nieuwe ramp.

Daarnaast benadrukt de Oekraïense president dat er snel een einde moet komen aan de oorlog. In zijn gesprekken met wereldleiders in New York heeft hij zijn vredesplan gepresenteerd en roept hij landen op om zijn voorstel te steunen.

Zelensky: “Ik bedank elke leider en elk land dat ons steunt en erkent dat Rusland, een land dat twintig keer zo groot is als Oekraïne, nog steeds meer land wil. Het is krankzinnig!”