Binnenland

Fotograaf die verslag deed van zelfdoding in Zwitserland vrijgelaten

26-09-2024 12:55

Fotograaf. Foto @JESHOOTS-com/Pixabay

De fotograaf die maandag in Schaffhausen, Zwitserland, werd gearresteerd terwijl zij voor de Volkskrant verslag deed van de eerste zelfdoding met een zelfdodingscapsule, is woensdag aan het einde van de dag vrijgelaten.

 

Redactie, TPO, 26 september 2024 – De krant maakte dit nieuws donderdagochtend bekend. De zelfdoding betrof een 64-jarige Amerikaanse vrouw die al jaren leed aan ernstige pijn door ziekte. Maandag stapte zij in de capsule, waarna deze op haar commando met stikstof werd gevuld, wat leidde tot haar overlijden.

De fotograaf bevond zich “uren na het overlijden” in de buurt om foto’s te maken van de gebeurtenis, wat uiteindelijk resulteerde in haar aanhouding.

‘Aanzetten tot en medeplichtigheid aan zelfdoding’

De politie van Schaffhausen kondigde dinsdag aan dat er een strafrechtelijke procedure was gestart tegen meerdere personen, waaronder de fotograaf, wegens “het aanzetten tot en medeplichtigheid aan zelfdoding.” Op woensdag werd de fotograaf urenlang verhoord in het bijzijn van een advocaat, voordat ze weer op vrije voeten werd gesteld.

Hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant reageert opgelucht op de vrijlating, maar spreekt ook zijn verbijstering uit over de opsluiting:

“Dat een journalist wordt gearresteerd en langdurig opgesloten, alleen maar omdat ze op een bepaalde locatie is om haar werk te doen, hebben we niet eerder meegemaakt. Het is van het grootste belang dat journalisten ongestoord hun werk kunnen doen, zonder de vrees te worden opgepakt. Het vertrouwen daarin heeft een knauw gekregen.”

Praten over zelfmoordgedachten kan 24/7 via 113 of 0800-0113 en de chat op 113.nl.

Lees ook: Amerikaanse vrouw overlijdt in Nederlandse zelfdodingscapsule