Binnenland

CNV: inkrimpen veestapel bedreigt baan 30.000 mensen

27-09-2024 13:05

Illustratiefoto @freepik

Als de veestapel moet inkrimpen, dreigen zeker 30.000 werknemers in de landbouwsector hun baan te verliezen. Deze werknemers worden over het hoofd gezien in de stikstofplannen van minister Wiersma.

 

Redactie, TPO, 27 september 2024 – Dit meldt vakbond CNV. Ze pleiten daarom voor een transitieplan dat geld reserveert om deze mensen te begeleiden naar ander werk.

CNV-voorzitter Piet Fortuin uit stevige kritiek op minister Wiersma, die afkomstig is uit de BBB, een partij die juist opkwam voor de landbouw. Fortuin vindt het onbegrijpelijk dat er niets is geregeld voor de tienduizenden werknemers die hun baan dreigen te verliezen.

Het gaat hierbij om werknemers in zowel de primaire landbouwsector, zoals veehouderij, als in gerelateerde sectoren zoals slachterijen, agrarische dienstverlening en veevoerindustrie.

Beperkte kansen op de arbeidsmarkt

Veel van deze werknemers wonen en werken in dunbevolkte regio’s, waar het lastig is om een nieuwe baan te vinden. Verhuizen naar de Randstad is voor velen geen optie vanwege de hoge kosten en ingrijpende gevolgen.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland steunt de oproep van CNV en benadrukt het economisch belang van de Nederlandse veehouderij, die veel werkgelegenheid creëert in uiteenlopende sectoren. LTO uitte eerder al kritiek op de stikstofplannen en pleit voor een oplossing die perspectief biedt aan zowel boeren als werknemers.