Binnenland

Taghi krijgt geen advocaat voor hoger beroep in Marengo-proces

27-09-2024 12:42

De Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar Ridouan Taghi opgesloten zit. Foto @Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

Ridouan Taghi had geen succes in het vinden van een nieuwe advocaat voor zijn hoger beroep in het liquidatieproces Marengo.

 

Redactie, TPO, 27 september 2024 – Dit blijkt uit een brief van zijn detentie-advocaat, die aan het Openbaar Ministerie en het gerechtshof is gestuurd en door Crimesite is ingezien. Taghi verzoekt nu officieel om een advocaat toegewezen te krijgen voor zijn verdediging in het proces.

Afwijzing door meerdere advocatenkantoren

In de brief wordt vermeld dat Taghi de afgelopen periode diverse advocatenkantoren heeft benaderd, maar zonder resultaat. Meerdere kantoren, bestaande uit tientallen advocaten, hebben geweigerd om hem bij te staan.

De belangrijkste reden hiervoor is volgens de brief de negatieve beeldvorming rondom zowel het Marengo-proces als Taghi zelf, waardoor advocaten terughoudend zijn om zijn verdediging op zich te nemen.

Moeizame communicatie in EBI

Tijdens een recente zitting van het hoger beroep werd bekend dat Taghi nog steeds geen advocaat heeft kunnen vinden. Daarnaast verloopt het overleg met potentiële advocaten moeizaam. Dit komt door de strenge veiligheidsmaatregelen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar Taghi vastzit. Nieuwe advocaten moeten een grondige veiligheidsscreening ondergaan, wat meer dan een maand kan duren.