ThePostOnline

Babyboomers kunnen niet tellen

12-10-2009 16:50

Wie zegt dat het rekenonderwijs vroeger veel beter was, moet nu goed opletten. Wij beweren namelijk dat James van Lidth de Jeude het levende bewijs is van het tegendeel. De beste man stelt namelijk in dit verbluffende staaltje rekenkunde dat het onzin is dat de babyboomers meer profiteren van de verzorgingsstaat (in dit geval van de AOW) dan volgende generaties. (Noot van de redactie: let op de geboortedatum van dhr. Lidth de Jeude. Over preken voor eigen parochie gesproken. En het is niet eens een CDA’er uit Zeeland).

Nee hoor, Lidth de Jeude legt het ons ragfijn uit: “Er wordt vaak gezegd, dat de babyboomgeneratie de volgende generatie opzadelt met de lasten. Dat is niet juist. De AOW is in 1957 ingevoerd. De babyboomgeneratie heeft premies betaald voor de uitkering voor haar ouders, die zelf nooit premie betaald hebben. De verhoging van de AOW-leeftijd treft vooral degenen die wel de volle premie betaalden, maar minder uitkering zullen gaan genieten.” Kijkt u daar nu nog eens even goed naar. Want hoe was ook alweer onze AOW ongeveer geregeld? Juist. Met het omslagstelsel. Kennelijk voor babyboomers een moeilijk begrip, dus we leggen het nog even kort uit: Men betaalt premie voor de huidige AOW’ers.

In zoverre heeft Lidth de Jeude dus gelijk. Hij heeft inderdaad premie voor zijn opa en vader betaalt. Maar dat is daarna nooit veranderd. En wij hoeven u natuurlijk niet te wijzen op die fraaie demografische ui van de Nederlandse bevolking. Die ui die ervoor zorgt dat het nooit ergens anders over gaat dan de belangen van die dikste klont daar in het midden.

U weet wel, die dikke puist babyboomers, die ons verzorgingsstelsel heeft leeggezogen, blowend en zuipend tientallen jaren het studentenleven heeft gedemocratiseerd, oogluikend heeft toegestaand hoe de immigratie van gastarbeiders op een fiasco uitloopt, onze gasreserves heeft opgebruikt, ons onderwijs heeft uitgehold enzovoort enzovoort. Zodat wij nog maar 4 jaar mogen studeren, tot ons 70e moeten werken en niet hoeven te rekenen op jarenlang vollepond-WW . Bedankt!

En dan nu aan komen kakken dit prulargument. Meneer Lidth de Jeude: u moest u schamen! Wij vatten het nog een keer samen: wij, niet-babyboomers, betalen straks dikke pakken euro’s omdat jullie, babyboomers, niet meer kinderen hebben gekregen. Dat kun je op je vingers natellen.

Erik Jacobs