Weten & Tech

DeJaap-academy: Rutger de Quay

01-11-2009 13:30

Omdat DeJaap meer wil zijn dan alleen een verzameling meningen van gestaalde webloggers en gevestigde opiniemakers, geeft DeJaap ook graag ruimte aan jong en nieuw talent. Onder de noemer DeJaap-academy leren beginnende schrijvers en opiniemakers de kneepjes van het edele weblogvak. Vandaag: Rutger de Quay (14). Rutger heeft een eigen weblog genaamd Koekjesfabriek en is dankzij DeJaap de jongste opiniemaker van Nederland.

Wat is relevant nieuws?

Eigenlijk ben ik een beetje nieuwsfanatiek. Ik kick er op om nieuws te lezen, dat op te slaan en later tegen mijn vader te zeggen: ‘Oh, ja, dat heb ik vanmorgen al gelezen’ als hij nieuws uit de avondkrant voorleest.

Vanmiddag las ik Nu.nl, de site die zelfs gelezen wordt door ambtenaren in het gemeentehuis van de gemeente Nijmegen. Eigenlijk bestaat mijn bezoek aan sites als Nu.nl maar uit een minuut of twee. Ik klik alle pagina’s aan en op elke pagina scan ik de koppen en soms daarbij de introtekst. Is het nieuws relevant voor mij, dan klik ik door en laat ik het nieuws op me inwerken.

Zo ging dat dus precies hetzelfde vanmiddag. Ik scande de voorpagina en mijn oog bleef hangen bij het stukje: ‘Grote brand in centrum Gemert‘ Gemert. Ik checkte of ik niet de lokale versie van Nu.bl aan het lezen was, maar het tegendeel was waar. Dit bericht pronkte zelfs op de voorpagina.

Waarom, in hemelsnaam, zet een nationaal belezen website als Nu.nl zo’n bericht op de voorpagina? Mensen uit bijvoorbeeld Amsterdam of een minuscuul dorp als Burum (ja, dat dorp bestaat) hebben helemaal niks aan dit bericht, en ik, een persoon die wel in de buurt van het desbetreffende dorp woont, eigenlijk ook helemaal niks.

Maar waar ligt de grens tussen regionaal en nationaal nieuws? Is het relevant dat Nu.nl een item plaatst over dat er een nieuwe treinverbinding ligt tussen Lutjebroek en Niemandsland? Er moet toch ergens een grens zijn. Mensen vinden het gesteggel over de Roertunnel op de A73 bij Roermond blijkbaar wél interessant, want op een recent stukje op de website van die vervloekte Telegraaf reageerden meer mensen dan op vier handen te tellen is. Ook niet op vijf trouwens.

Hoewel ik vind dat websites wél kunnen schrijven over de Roertunnel, omdat daar ook mensen uit ver weg gelegen oorden doorheen rijden, vind ik dat ze beter iets kunnen schrijven over minister Klink die op de barricaden gaat staan en een beetje gaat roepen dat hij sigaretten zonder logo wil, dan over een brand in het stadscentrum in Gemert.

Rutger is ook te volgen op twitter: @Rutger_