ThePostOnline

Volgend jaar een kerstboompolitie?

11-12-2009 09:30

Niet verrassend: de PVV stelt kamervragen over het weren van kerstbomen door de Haagse Hogeschool. Minister Plasterk heeft de school inmiddels gebeld. De hogeschool vindt dat een kerstboom niet past bij het “internationale karakter en diversiteit” van de school. Een raar besluit, maar ze mogen het natuurlijk zelf weten.

Een belachelijk besluit zelfs. Waarom zou je geen kerstboom neerzetten? Een kerstboom is pure decoratie. Leraren en leerlingen die daar een religieuze lading aangeven zullen er ongetwijfeld zijn. Dat moeten ze zelf weten. Als je wil kan je er een christelijk of oud-germaans symbool in zien, dat klopt, maar waarom zou je. Als je er al aanstoot aan neemt, hoor je niet thuis op een HBO-instelling als de Haagse Hogeschool.

Joods-christelijke waarden
Van de andere kant dient een Tweede Kamerfractie zich niet te bemoeien met kerstbomen. Het is een zaak van de school. Bovendien is het, zoals vaker bij de PVV, hypocriet. Net zo hypocriet trouwens als het GVB waar de PVV in de Kamervragen terecht naar verwijst. In hun persbericht spreken ze over “Nederlandse traditionele waarden, normen en symbolen” en bedoelen daar dus impliciet christelijke symbolen mee. Al eerder pleitten ze voor de Joods-christelijke waarden, in de grondwet zelfs. Terwijl de Haagse Hogeschool een openbare onderwijsinstelling is. Daar hebben ze dus met religie niets te schaften. In 2008 was het land nog te klein toen Ahmed Marcouch voorstelde islamitisch onderwijs te geven op openbare scholen.

Het allerergste is dat een Tweede Kamerfractie zich denkt te moeten bemoeien met kerstbomen. Massa’s mensen hebben hekel aan kerstbomen, de naalden geven heel veel rommel, de krengen kosten ook nog energie met lampjes, ze zijn meestal lelijk opgetuigd en ze staan gruwelijk in de weg. Allemaal legitieme redenen om geen kerstboom in huis te halen. De overheid en ook volksvertegenwoordigers dienen zich daar niet mee te bemoeien. Of mag volgend jaar de kerstboompolitie op bezoek komen?

Huub Bellemakers heeft een hekel aan domme vragen. Want die bestaan zeker.

CC-foto: Infiris