Supergeheim ACTA-verdrag integraal online

24-03-2010 16:07

Weet u nog, het ACTA-verdrag? Dat is dat transparante en zeer democratisch besloten handelsverdrag waar het Europarlement de laatste tijd zo’n pret mee heeft. In dat verdrag staat “blablabla beperkingen op handel”, maar wie het verdrag achterstevoren hardop voorleest, krijgt iets heel anders te horen, namelijk: “Er moet een einde komen aan het illegaal downloaden, zelfs denken aan een torrent of The Pirate Bay moet worden verboden, laat staan het embedden van YouTube-filmpjes”.

Of zoiets. Er staan in ieder geval heel veel stiekeme regeltjes in dat verdrag die voor dolle pret gaan zorgen bij de entertainmentindustrie en van het vrije internet zoveel mogelijk een dictatoriaal censuursyteempje gaan maken. Afgelopen nu met dat goedkope alternatief voor woekerwinst. Op downloaden staat de doodstraf, vraag maar aan stichting Brein.

Maar dat was dus allemaal geheim. En nu lekker niet meer. Transparant als ze zijn die platen en filmboeren hebben ze de overeenkomst lekker laten lekken. En nu staat dat dus all over the internetz. Stelletje suckers. HIERO (PDF). Veel leesplezier. We zien de voor leken geschreven samenvatting graag tegemoet.