Nederland weer niet kampioen

18-05-2010 10:00

Het Nederlands elftal wordt weer geen wereldkampioen op het WK Voetbal in Zuid-Afrika. De verwachtingen zijn zoals vaak hooggespannen. De veelgehoorde opvatting van zogenaamde deskundigen is dat onze beste voetballers in dienst zijn van Europese topclubs en daarom ons wel naar het hoogste podium zullen loodsen.

Grootste euvel van het huidige Oranje is echter het verschil in kwaliteit tussen aanvallers en verdedigers. De kenners zijn het erover eens dat de verdediging nogal pover afsteekt bij de wereldklasse van onze aanvallers. Het is zeer de vraag of de 35-jarige Giovanni van Bronckhorst de Spaanse aanvaller Fernando Torres kan afstoppen. Niet voor niets luidt zijn alias El Niño – als het al zover komt, Nederland tegen Spanje. Dan spreken we immers over de halve finale.

Gedoe
Er is voorafgaand aan een groot voetbaltoernooi vaak een hoop gedoe rond het Nederlands elftal. Nederland zonder gedoe of incident is als Johan Cruijff die opeens heldere volzinnen uitspreekt. Wanneer er geen gedoe is, wordt iets wat er op lijkt gecreëerd door de media of door een speler die iets doms doet of roept. Voorlopig is het bibberen geblazen of de belangrijkste spelers fit zullen blijven. Dan hebben we het natuurlijk over de drie musketiers Van Persie, Sneijder en Robben en de onvolprezen secondanten Van der Vaart en Van Bommel. Het zal toch niet zo zijn dat Sneijder tegen een Van Bommeltje oploopt in de Champions Leaguefinale Inter Milan-Bayern München?

Tot nu toe schittert in de aanloop naar het WK het gedoe door afwezigheid. Wel hangt er iets in de lucht over een door de sterspelers uitgesproken voorkeur voor een fysiotherapeut. Bert van Marwijk volhardt in het kampioenschap naar buiten treden met stoïcijnse onverschilligheid. Dankzij deze houding lijkt het ook niemand te zijn opgevallen dat Oranje zelden een imponerende wedstrijd speelde onder leiding van de bondscoach. Vooruit, het niveau is beter dan onder voorganger Marco van Basten. Bij de Amsterdammer kreeg je telkens het gevoel dat hij Oranje liet voetballen om zijn hardnekkige, tactische gelijk te willen halen. Er zal geschermd worden met de resultaten uit de kwalificatiereeks, maar een kwalificatieronde is natuurlijk geen EK of WK. Ook daarover kunnen Oranje en Van Basten meepraten.

Mokken
Als we assistent-bondscoach Nol de Ruiter moeten geloven had Leo Beenhakker tijdens de WK van 1990 nauwelijks gezag over de vedetten die dachten ons na een Europees kampioenschap wereldkampioen te maken. Dat WK liep volledig uit de hand. Het enige dat we er ons nog van herinneren is het spuugincident met Frank Rijkaard en Rudi Völler. Kent iemand Thijs Libregts nog? Met hem kwamen we niet eens aan voetballen toe. De bondscoach werd een jaar na aanstelling ontslagen na een racistische opmerking.

Nederland op het WK in Zuid-Afrika. Wordt het aanvallen of aanmodderen? Krijgen we een tegenstander waar we onze neus voor ophalen maar waartegen we met moeite 1-1 gelijkspelen? Een speler die gaat mokken omdat hij alweer op de bank moet plaatsnemen? Yolanthe op de kamer van Wesley? Een spelbepaler die een blessure of rode kaart oploopt (Van Bommel)? Een training waarin de bankzitter zijn gram haalt en een medespeler onderuit schoffelt? Yolanthe op de kamer van Rafael? Zuid-Afrikaanse plezierdames in het hotelzwembad? En hoe zou dat nou voetballen in zo’n milieuvriendelijk oranjeshirt, gerecycled uit acht plastic flessen? Je blijft tenminste wel drijven.