Hbo’s liggen al geruime tijd onder vuur vanwege lage kwaliteit van het onderwijs. Bij Pabo’s zou de situatie uitermate beroerd zijn, terwijl dit nu juist de mensen zijn die onze toekomst moeten opleiden. Het schijnt dat er vanuit het basisonderwijs bovendien vraag is naar ‘academisch geschoolde leerkrachten, die naast goed lesgeven ook onderzoek doen naar leren en leerresultaat, collega’s begeleiden, de leerlingenzorg ontwikkelen en het onderwijs verbeteren’. Tel dit bij elkaar op, en de Universitaire Pabo van Amsterdam is geboren.
Op de UPvA wordt het praktische van het hbo gecombineerd met het theoretische van het wo. Na vier jaar ontvangt de student zowel een hbo-bachelor Leraar Basisonderwijs als wo-bachelor Pedagogische Wetenschappen (een reguliere bachelor opleiding aan de universiteit duurt drie jaar). De opleiding is speciaal gericht op onderwijs geven in de grote stad. Er wordt extra aandacht besteed aan multiculturele kwesties en taalachterstand.
De Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam werken al jaren naar meer samenwerking toe. Critici vrezen daarbij voor verdere teloorgang van het universitaire onderwijs. Met de invoering van de Universitaire Pabo lijkt de discussie scholier/student in ieder geval beslecht.